I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba u Savremenoj galeriji – „Sećanje na Zdravka Mandića“

Izložba slika „Sećanje na Zdravka Mandića“ biće otvorena u Salonu Savremene galerije Zrenjanin u ponedeljak 19. avgusta u 19 časova. Pored izloženih dela, publici će biti prikazan film o slikarstvu ovog umetnika „Uspeh leda“, snimljen 1982.godine. 

„Obeležavajući godišnjicu od smrti značajnog umetnika i dugogodišnjeg upravnika Savremene galerije Zrenjanin izložba će pokušati da prezentuje stvaralaštvo Zdravka Mandića dugo pola veka kroz najznačajnija ostvarenja ovog umetnika koja se danas nalaze u zbirci Savremene galerije Zrenjanin i u privatnom vlasništvu. Autori ove izložbe su Sava Stepanov i Slavica Popov“, saopšteno je iz ove institucije kulture.

mandic

ZDRAVKO MANDIĆ, (Strigova, Potkozarje 1935. – Novi Sad, 2012.)

Fordomanija

Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu u klasi profesora Zorana Petrovića, a magistrirao na istoj Akademiji u klasi profesora Mila Milunovića 1965. godine. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1963. godine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

Posle okončane Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, Zdravko Mandić se 1965. godine doseljava u Zrenjanin. Od 1969. godine zaposlen je u Savremenoj galeriji Zrenjanin i radi kao prvi saradnik Tivadara Vanjeka, slikara, jednog od osnivača i prvog direktora Savremene galerije i Umetničke kolonije Ečka. Posle Vanjeka, Zdravko Mandić preuzima funkciju direktora Savremene galerije 1974. godine.

Mandić pokreće i Susrete akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka a ustanovljava i Bijenale akvarela. Na mestu direktora Savremene galerije Zrenjanin, Zdravko Mandić je ostao sve do odlaska u penziju 1994. godine.

U svom dugogodišnjem slikarskom stvaralaštvu priredio je preko 150 samostalnih izložbi a njegove slike i akvareli izlagani su na oko 500 grupnih izložbenih postavki u zemlji i inostranstvu. Dobio je više prestižnih nagrada za slikarstvo u zemlji i inostranstvu, a njegova dela nalaze se u galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

1989 Ecka 1

Izložba u Savremenoj galeriji biće otvorena do 20. septembra.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh