I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Izložba Savremene galerije Zrenjanin u Srpskom kulturnom centru u Morahalomu

U Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu otvorena je izložba slika iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin. Svake godine Savremena galerija Zrenjanin organizuje najmanje dve izložbe iz zbirke da bi publici predstavila kulturno nasleđe koje čuva.

Izložbu je otvorio direktor Savremene galerije Zrenjanin Dušan Radišić

Ovom prilikom predstavljena su dela novije produkcije nastala krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih. U pitanju su slike izvedene u tehnici ulja ili akrila na platnu, umetnika koji su tada predstavljali mlađu ili srednju generaciju srpske umetnosti. Izložba prikazuje na koje sve načine se jedna tradicionalna tehnika, kakva je slika održala u vremenu novih medija i tehnologija.

PerSu marketi

Godine 1956. grad Zrenjanin osniva Umetničku koloniju u Ečki, selu u blizini Zrenjanina. Ečanska Umetnička kolonija zaživela je u vreme kada su umetničke kolonije u Vojvodini (Senta, Bačka Topola, Bečej, Kikinda, Ruma, Novi Kneževac) već stekle izvesno iskustvo u organizovanju privremenog boravka zainteresovanih umetnika koja postaju stecišta novih umetničkih ideja. Godine 1958. osniva se Savremena galerija Umetničke kolonije kao institucija koja ima zadatak da se brine o umetničkim delima nastalim uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka, kao i da nastavi sa organizovanjem susreta umetnika u Ečki. Godine 1964. otvara se Savremena galerija u Zrenjaninu.

Od osnivanja 1956. godine Umetnička kolonija Ečka u svojim sazivima okupljala je umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama (slikarstvo, skulptura, grafika, crtež), da bi se vremenom održala samo dva saziva – umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom i umetnika koji su se bavili akvarelom. Politikom prikupljanja i obrazovanja zbirke, koja danas sadrži oko dve hiljade osamsto umetničkih predmeta umetnika iz bivše Jugoslavije i inostranstva, nije omogućeno samo praćenje rada kolonije u Ečki već je dobijen pregled savremene likovne umetnosti Jugoslavije (i Srbije) od 1946. godine do danas.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija u Ečki bila je jedino mesto u Srbiji gde se reprezentativna produkcija jugoslovenske likovne umetnosti mogla videti na jednom mestu. Fond Savremene galerije Zrenjanin čine zbirka slika i akvarela, zbirka skulptura, objekata i instalacija, kabinet grafike (grafički listovi i crteži), zbirka novih medija (fotografije, video – radovi i dr.) i zbirka inostrane umetnosti (radovi izvedeni različitim tehnikama u različitim medijima inostranih autora koji su boravili i radili u Umetničkoj koloniji Ečka).

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh