I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Kultura

Izložba u čast 60 godina pozorišta „Madač“

Amatersko pozorište „Madač“ iz Zrenjanina proslavlja šezdesetogodišnjicu svog postojanja a tim povodom će u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu 27. oktobra u 17 časova biti otvorena izložba plakata i fotografija.

„Madač“ je osnovan 1952. godine, a tokom 1953. i 1954. godine radio je kao profesionalno pozorište na mađarskom jeziku pri Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“. Zbog nedostatka finansijskih sredstava ukinuta je profesionalna drama, ali je i pored toga s radom nastavljeno sve do današnjih dana. U proseku, “Madač” godišnje pripremi tri pozorišne premijere, a do sada je izvedeno preko 3800 predstava koje je videlo blizu 400 hiljada gledalaca.

Današnji „Madač“ ima četiri scene: dramsku, operetsku, omladinsku i književnu scenu. Operetska scena postoji deset godina, a predstave se izvode pred velikim brojem gledalaca. Rad na Omladinskoj sceni u „Madaču“ su započeli jer se, kako kažu, društvo malo bavi mladima. Međutim, zbog finansijskih sredstava, nova predstava na ovoj sceni radi se tek svake druge godine. Književna scena postoji od 2000. godine i bavi se prikazima knjiga na mađarskom jeziku.

Pozorište „Madač“ dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su nagrada na saveznoj smotri 1963. godine, nagrada „Iskra kulture“, Nagradu Grada Zrenjanina, a 1983. godine uručen im je i Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Izložbu, koja će biti otvorena do sredine novembra, otvoriće dr Žužana Franjo.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh