I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Izložba grafičarke Suzane Vučković – Posmatrači u Kulturnom centru

Izložba „Posmatrači“ grafičarke Suzane Vučković, dobitnice druge nagrade 14. Međunarodnog likovnog konkursa „30 X 30“ biće otvorena u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina od četvrtka, 20. avgusta do srede, 2. septembra.

Publici se predstavlja 40 grafika urađenih u periodu od 2018 – 2020. godine. Ovu grafičku celina autorka je ispunila radovima na kojima su predstavljene gargojle i himere inspirisane groteskama pariske katedrale Notr Dam. Suzana Vučković do sada je održala 22 samostalne izložbe i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

KONCEPT IZLOŽBE

– Fascinantne groteske katedrale Nort Dam u Parizu postavljene su u 19. veku prilikom restauracije i rezultat su kreativne saradnje arhitekte Ežena le Dika i vajara Viktora Pjene. Kako su izvorni garguji bili teško oštećeni, vodeći arhitekta – reataurator je odlučio ne samo da ih zameni novim, već i da doda „galeriju himera“. Le Dik je, inspirisan karikaturama Onore Domijea, dizajnirao ove monumentalne statue i brižljivo ih rasporedio duž ograde na gornjoj galeriji koja povezuje dve kule. Ekspresivne, zastrašujuće, one predstavljaju zamišljenu mitsku prošlost, ali su i romatičarska aluzija na srednji vek – navodi Suzana Vučković.

I Taxi Zrenjanin

RAZVOJ UMETNIČKE IDEJE I RADA

– Fotografisala sam ih i zatim grafički obrađivala, naglašavajući njihovo zastrašujuće fizičko prisustvo, kao prateće posmatrače, posmatrače u napadu…ali i kao posmatrače u iščekivanju, posmatrače u dosadi, čak vesele… Kombinovanjem različitih a po meni srodnih himera, sučeljavam ih, dodeljujem im nove uloge sa željom da ih „angažujem“ u nekoj vrsti žanr scena. Posebno me privlače glave garguja sa razjapljenim čeljustima, u njima tragam i za komičnim i za zlokobnim, tragičnim a njihovim izmeštanjem sa izvornog mesta na katedrali, oduzimanjem njihove izvorne arhitektonske i simboličke funkcije, pa smeštanjem u prirodna okruženja, terase, krošnje drveća, vode… trudim se da ih oživljavam, da prestaju da budu skulpture čak da intenziviram njihovo prisustvo do maksimuma, da ih pretvorim u opominjujuće svedoke našeg života a sve u uverenju da kombinovanom grafičkom tehnikom na ručno pravljenom papiru, transfer litografskim postupkom, linorezom i tehnikom chine  -colle mogu da osvojim snažan materijalni identitet fotografije kojim bih se maksimalno približila snazi upravo fotografijom uhvaćenih prizora – dodaje Suzana Vučković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

KRATKA BIOGRAFIJA

– Suzana Vučković rođena je u Vladičinom Hanu 1966. godine.
– Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi 1987. godine.
– Diplomirala je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1993, na kojem je 2004. i magistrirala.
– 2015. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu odbranila je doktorski umetnički projekat .
– Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1994. godine.
– Inicijatorka je međunarodnog trijenala grafike (2011.) a od 2016. predsednica je Organizacionog odbora Trijenala, ULUS, Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ (Beograd).
– Radi u zvanju vanrednog profesora na Katedri za grafiku na Fakultetu umetnosti u Prištini, Zvečan – Kosovska Mitrovica.
– Do sada je održala 22 samostalne izložbe i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
– Učestvovala je u brojnim rezidencijalnim programima, grafičkim radionicama i kolonijama u zemlji i inostranstvu a njeni radovi se nalaze u brojnim kolekcijama širom sveta.

Izložba će biti otvorena svakog radnog dana i vikendom od 8 do 20h.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh