I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Izložba „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka“ u Narodnom muzeju

Izložba „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“ biće otvorena 3. jula u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Numizmatička zbirka je sastavni deo Narodnog muzeja Zrenjanin još od njegovog osnivanja. U periodu nakon osnivanja Muzeja 1911. godine (tada Muzeja Torontalske županije), predmeti su pripali Istorijskom odeljenju, ali se već u periodu između dva svetska rata formira bogata, izdvojena – zbirka numizmatike. Veliki broj numizmatičkih predmeta stigao je kao poklon pre svega od činovnika i županijskih službenika. U arhivskim dokumentima iz 1948. godine, tada Gradskog muzeja u Zrenjaninu, nalazimo da numizmatička zbirka ima drugi najveći fond, odmah iza arheološke zbirke, i broji 2855 predmeta. Veći deo ovih predmeta predstavljaju ostave koje su poljoprivrednici nalazili prilikom obrade zemljišta. Od tih prvih akvizicija numizmatičkog materijala, pa sve do sada, Narodni muzej Zrenjanin je sakupio vrednu kolekciju kovanog i papirnog novca, od antike do kasnog srednjeg veka i novijeg doba. Međutim, od tih početaka i osnivanja numizmatičke zbirke, pa sve do današnjih dana, Muzej u repertoaru izložbi nema izložbu numizmatičkog materijala iz svoje zbirke. U okviru stalne postavke Muzeja, numizmatički materijal je izložen više u svrhu dekora nego prezentacije ili naglašavanja njegovog značaja. Ideja da se deo numizmatičke zbirke adekvatno i stručno obradi a zatim prezentuje publici nastala je 2018. godine, kada njen deo prelazi u Arheološko odeljenje.

Izložbom „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“ posetiocima i stručnoj javnosti se prezentuje deo numizmatičkog materijala, odnosno srebrni kovani novac (denari i antoninijani), koji pripada periodu Carstva, od druge polovine i veka do druge polovine III veka n.e.

I Taxi Zrenjanin

Cilj izložbe je da posetiocima i čitaocima približi rimsku ikonografiju, mitologiju i religiju, predstavljenu kroz kovanje novca, monetarnu politiku, krizne situacije i njihovo odražavanje na novac, da im objasnimo i upoznamo ih sa ulogom novca u cilju propagande, prenošenja poruka i informacija kao drugom, neplatežnom, ulogom i funkcijom koju je on u tom periodu imao. Namera nam je da javnost upoznamo sa numizmatikom kao razvijenom naučnom disciplinom i ustalimo jednu praksu u kojoj će numizmatički materijal postati vidljiv kroz izložbe i kataloge, ali i trajno dostupan posetiocima Muzeja kao deo stalne postavke.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Autor izložbe i pratećeg kataloga je Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba će biti dostupna do 1. avgusta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh