I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Izložba slika Mirjane Nikolić Pećinar samo 18. maja u Narodnom muzeju

Povodom Međunarodnog dana muzeja, (18. maj), Narodni muzej Zrenjanin će publici premijerno predstaviti značajan poklon koji je u ovu ustanovu stigao nedavno. U pitanju su šest slika Mirjane Nikolić Pećinar čija je kćerka Milica Ivković iz Beograda, ovim darom ispunila želju svoje majke da nekoliko njenih radova dospe u grad u kojem je odrasla i školovala se.

– Narodni muzej Zrenjanin je uz veliku zahvalnost prihvatio ovaj poklon, te smo odlučili da fotografije prikažemo publici premijerno i samo tokom Međunarodnog dana muzeja, u ponedeljak 18. maja, obeležavajući ujedno i desetogodišnjicu smrti slikarke Mirjane Nikolić Pećinar koja se navršava 14. maja, kažu u Narodnom muzeju.

Mirjana Nikolić Pećinar je rođena u Sarajevu 1923. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Velikom Bečkereku/Petrovgradu, (današnjem Zrenjaninu). Učila je slikanje kod Aleksandra Lažečnikova i Stojana Trumića. Akademiju likovnih umetnosti i specijalni tečaj završila je u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Prvi put izlaže u Zrenjaninu 1953. godine Kao član ULUS-a izlagala je na kolektivnim izložbama Saveza likovnih umetnika Jugoslavije, Likovnim susretima u Subotici, umetničkim kolonijama Ečka, Počitelj, Sićevo…

Mirjana Nikolić Pećinar

PerSu marketi

Narodni muzej Zrenjanin u okviru Zbirke likovne umetnosti od ranije čuva tri slike Mirjane Nikolić Pećinar, a uz ovih šest, značajno će obogatiti svoj fond. Slike prate stvaralaštvo umetnice od pedesetih do devedesetih godina XX veka. U pitanju su: “Tramvaj na Studentskom trgu, “Oluja”, “Baka Desa”, “Groblje”, “Gradnja Novog Beograda”, kao i rad manjeg formata “Trešnje i Politika”. Bilo da je reč o ljudskoj figuri, pejzažu, mrtvoj prirodi ili retkim apstraktnim kompozicijama, slikarstvo Mirjane Nikolić Pećinar je sveobuhvatni prikaz jednog ličnog, lirskog i intimističkog odnosa prema prirodi i čoveku.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Mirjana u drustvu kolege, slika pored Begeja

– Šest slika Mirjane Nikolić Pećinar biće izložene samo u ponedaljak, 18. maja, na Međunarodni dan muzeja, u prostoru stalne postavke na prvom spratu, uz ostala dela autora iz XX veka. Posetioci ih mogu videti u period od 9h do 19h, vodeći računa o međusobnoj distanci od 2m i uz propisane mere zaštite upotrebu maske i dezinfekciju ruku, kažu u ovoj instituciji kulture.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh