I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba slika „Intimnost našeg doma“ od ponedeljka u Savremenoj galeriji

Izložba slika „Intimnost našeg doma“ iz kolekcije Savremene galerije Zrenjanin biće postavljena od ponedeljka 29. juna do 2. septembra.

Autor izložbe je Slavica Popov, viši kustos.

Tokom vanrednog stanja prouzrokovanog koronavirusom Covid-19 veći deo ljudske populacije se našao zatvoren u svojim domovima. Celokupan život se u proleće 2020. godine preselio u naše kuće, i iako je tehnologija omogućila da se mnogi poslovi, ali i društveni život nesmetano odvijaju, desilo se da ono što je u slikarstvu intimizma na prelazu iz 19. u 20. vek bilo u fokusu sada postane centar života. U pitanju su porodica i dom koji su u slikarstvu tretirani kao mali narativi. Vekovima su teme kao što su žanr, mrtva priroda, pejzaži i predstave običnih ljudi bili na margini u odnosu na istorijske i religijske teme, kao i na portrete značajnih ljudi. Do uspostavljanja ravnopravnosti ovih tema u slikarstvu kreće krajem 19. veka, a sredinom 20. veka kada se osnivaju kolonije u Vojvodini, pa tako i kolonija u Ečki 1956. godine teme pejzaža i mrtve prirode postaju pogodne jer se unutar njih razvija umereni modernizam koji raskida sa doktrinom socijalističkog realizma. U kolekciji Savremene galerije koja se formira uglavnom od radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka dominira na delima tema pejzaža jer su umetnici u koloniji često slikali u pleneru i bili usmereni na proučavanje i slikanje predela. Međutim ova kolekcija sadrži i dela umetnika koji su u koloniji bez obzira na okruženje stvarali u skladu sa svojim trenutnim umetničkim istraživanjima, kao i dela koja su za zbirku prinovljena kao poklon Saveznog izvršnog veća 1963. godine, individualnih poklona, putem otkupa sa samostalnih izložbi ili otkupa na konkursu Ministarstva za kulturu i informisanje.

„Mrtva priroda“ (1955), Đorđe Bošan – ulje na platnu

PerSu marketi

„Sanjarenje“ (2003), Milica Bjelanović – ulje na platnu

Za izložbu Intimnost našeg doma u Salonu Savremene galerije Zrenjanin odabrano je 40 radova iz kolekcije ove ustanove nastalih od 1956. do 2017. godine koji nas kroz pogled kroz prozor uvode u domove prikazujući mrtve prirode, enterijere, ljude u enterijeru ali i neke prizore intimnosti, prijatne i neprijatne tajne, koje se trudimo da sačuvamo od pogleda javnosti, gde dom predstavlja kako sigurno mesto tako i mesto zločina u kom možemo da se suočimo sa različitim mislima, emocijama, duhovnim vrednostima, fizičkim potrebama i zajedničkim aktivnostima sa ukućanima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Enterijer“ (1951), Nedeljko Gvozdenović – ulje na platnu

-Pozivamo Vas da posetite izložbu uz pridržavanje svih mera predostrožnosti, nosite masku i držite socijalnu distancu, poručili su iz Savremene galerije Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh