I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba „Sećanje“ u Malom salonu Narodnog muzeja

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, 16. avgusta u 11 časova, svečano će biti otvorena izložba „Sećanje“ koja predstavlja prateći program komemoracije, odnosno obeležavanja 78-godišnjice deportacije zrenjaninskih Jevreja.

Okosnicu izložbe čine panoi sa spiskovima stradalih, preuzeti iz knjige Pavla Šozbergera „Jevreji u Vojvodini“, dopunjeni arhivskom građom Jevrejske opštine Zrenjanin i Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu. Zamisao je da se više ne govori o broju 1280, koliko je zrenjaninskih Jevreja stradalo, već da svaka žrtva uz dužno poštovanje dobije svoje ime i prezime.

Drugi deo izložbe posvećen je zrenjaninskoj sinagogi, srušenoj aprila 1941. godine, odmah nakon ulaska nemačkih okupacionih snaga u grad. Time je pitanje Jevreja rešeno i Banat je postao prva oblast u Evropi koja je bila „očišćena“, budući da su banatski Jevreji iste godine ili tokom 1942. stradali na Sajmištu i u logoru Topovske šupe.

I Taxi Zrenjanin

Autorka izložbe je Biljana Dimkić Krčmar, kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba će biti dostupna publici do 9. septembra.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh