I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba „Sećanje“ u Malom salonu Narodnog muzeja

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, 16. avgusta u 11 časova, svečano će biti otvorena izložba „Sećanje“ koja predstavlja prateći program komemoracije, odnosno obeležavanja 78-godišnjice deportacije zrenjaninskih Jevreja.

Okosnicu izložbe čine panoi sa spiskovima stradalih, preuzeti iz knjige Pavla Šozbergera „Jevreji u Vojvodini“, dopunjeni arhivskom građom Jevrejske opštine Zrenjanin i Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu. Zamisao je da se više ne govori o broju 1280, koliko je zrenjaninskih Jevreja stradalo, već da svaka žrtva uz dužno poštovanje dobije svoje ime i prezime.

Drugi deo izložbe posvećen je zrenjaninskoj sinagogi, srušenoj aprila 1941. godine, odmah nakon ulaska nemačkih okupacionih snaga u grad. Time je pitanje Jevreja rešeno i Banat je postao prva oblast u Evropi koja je bila „očišćena“, budući da su banatski Jevreji iste godine ili tokom 1942. stradali na Sajmištu i u logoru Topovske šupe.

I Taxi Zrenjanin

Autorka izložbe je Biljana Dimkić Krčmar, kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba će biti dostupna publici do 9. septembra.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh