I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba radova šestoro učesnika 37. susreta akvarelista

U periodu od od 16 do 20. juna Savremena galerija Zrenjanin organizovala je 37. susret akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka.

Ove godine se okupilo šestoro umetnika – Vendel Vaštag, Aleksandar Zograf, Ana Nedeljković, Tijana Radenković, Selman Trtovac i Ljiljana Šunjevarić.

umetnici

-Budući da monodisciplinarnost zna da ograničava, umetnici su kombinovali ovu tehniku ili neke njene osobine sa medijima koji su zastupljeni u njihovom radu. Takođe, pozvani umetnici su kroz svoj rad razmatrali temu ideala i idola, kao i samu poziciju umetnosti i umetnika u savremenom društvu, objasnili su u Savremenoj galeriji.

Fordomanija

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak 1. avgusta u Salonu Savremene galerije Zrenjanin u 20 časova.

O UMETNIČKOJ KOLONIJI EČKA

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se osamdesetih godina 20. veka stavio akcenat na akvarelističke sazive, kao najpristupačnije i umetnicima i organizatorima. Pitanje koje se već neko vreme proteže kroz susrete akvarelista jeste koja može biti uloga akvarela i kakva je njegova sposobnost da omogući izražavanja u savremenom vizuelnom stvaralaštvu. Baš zbog toga ovi susreti već nekoliko godina ne okupljaju akvareliste već umetnike kojima se pruža širok izbor od stvaranja čistog akvarela do interpretiranja svojih razmišljanja o akvarelu kroz druge medije. Umetnici svoje ideje ne realizuju u akvarelu sa ciljem postizanja izvesne virtuoznosti već koriste osobenosti ove tehnike kao što su transparentnost, prolaznost, ali i iskrenost da izraze i istaknu suštinske probleme u društvu, kao i lične ispovesti. Različiti pristupi ovoj tehnici, ali nikako ne i jedini, pružaju uvid u njene mogućnosti

paviljjon-ecka-kolonija

Susreti akvarelista koji se u Ečki održavaju ove godine 37. put omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci akvarela danas ima skoro 900 radova.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh