I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Izložba radova nastalih u ovogodišnjoj Umetničkoj koloniji Ečka – „Slika 2019“

U salonu Savremene galerije aktuelna je izložba radova nastalih u septembru tokom 64. saziva Umetničke kolonije Ečka – „Slika 2019“.

U Umetničkoj koloniji Ečka boravilo je i radilo petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika – Irena Kelečević (Srbija), Jelena Vladušić (Srbija), Nora Mesaroš (Srbija), Nemanja Milenković (Srbija) i Dario Smetiško (Hrvatska). Njihov zadatak bio je da razmotre i preispitaju pojam slike u različitim kontekstima i medijima.

– Transformacijom jedne tradicionalne, poluvekovne kolonije, u skladu sa novim tendencijama u umetnosti i zahtevima vremena, pojam slike je od jednoznačnog termina koji se odnosio isklјučivo na dvodimenzionalni predmet – platno na kojem su nanesene boje tehnikom ulјa na platnu ili akrila na platnu, transformisan u višeznačni, mnogoznačni pojam slike, koji obuhvata različite umetničke tehnike i postupke i koji se u najširem smislu može shvatiti i kao „slika sveta“, pojasnila je Sunčica Lambić Fenjčev, selektorka i kustoskinja projekta.

Detalj sa otvaranja izložbe u salonu Savremene galerije Zrenjanin: selektorka Sunčica Lambić Fenjčev sa umetnicima-učesnicima kolonije „Slika 2019“

I Taxi Zrenjanin

Tokom ovogodišnjeg saziva, iako nije postojala unapred određena koncepcija na osnovu koje su umetnici pozivani u koloniju i iako se na osnovu njihovih umetničkih biografija činilo da su naizgled svi različiti, posmatrajući i analizirajući nastale radove, čini se da su svi umetnici dali odgovore na jednu temu, a to je tema prostora – mesta. Ona je na različite načine interpretirana u njihovim delima i kroz nju se provlače mnoge druge teme i otvaraju druga pitanja, ali kao da upravo specifičnost prostora Umetničke kolonije Ečka sama po sebi nameće ovu temu umetnicima. Da li su u pitanju interpretacije prostora u skladu sa njegovim istorijskim karakterom, ili u skladu sa njegovim pejzažnim, prirodnim, ambijentalnim odlikama, socijalnim i kulturološkim uslovima, matematičkim, tehnološkim i naučnim opservacijama, ličnim preispitivanjima, preispitivanjima odnosa imaginarnog i realnog, prirodnog i veštačkog, odnosa prostora i identiteta – tek, ova tema čini okosnicu radova umenika okoplјenih u okviru saziva „Slika 2019.“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

ZNAČAJ OKUPLJANJA UMETNIKA U UMETNIČKOJ KOLONIJI EČKA 

– Osnovna ideja okupljanja umetnika u koloniji, formaciji čiji koreni sežu još u 19. vek, jedan starovremeni način organizovanja umetničkog života i rada u doba
informacija i novih tehnologija ispunio je svoj smisao u 21. veku, u nekad tako često korišćenom, a danas anahronom, skoro arhaičnom terminu „druženja umetnika“, odnosno u neposrednoj razmeni iskustava kroz zajednički boravak u jednom živopisnom okruženju, kroz istraživanje ovog prostora, osmišljavanje zajedničke izložbe na kojoj će svaki umetnik predstaviti svoja promišljanja proistekla iz ove, danas ne tako uobičajene situacije, kaže Lambić Fenjčev.

Izložba radova nastalih u okviru ovogodišnje kolonije „Slika 2019“ otvorena je 9. decembra, i biće dostupna publici do 25. decembra.

64. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2019. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Zrenjanina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh