I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba radova 65. saziva Umetničke kolonije Ečka „Slika 2020“

Izložba radova 65. saziva Umetničke kolonije Ečka „Slika 2020“ biće aktuelna u salonu Savremene galerije Zrenjanin u periodu od 7 do 31. decembra.

U ovogodišnjem sazivu učestvovalo je pet umetnika – Milica Dukić, Maja Rakočević-Cvijanov, Ivana Smiljanić, Marko Crnobrnja i Adrienn Ujhazi.
Selektor i kustos projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev.

Nakon dužih razmišljanja i premišljanja jer se situacija, ne samo kod nas, nego na celoj planeti dramatično menjala iz dana u dan, odlučeno je da je najbolji i najbezbedniji način održavanja ovogodišnje kolonije u formi jednodnevnog izleta, napolju, na otvorenom. Taj jedan dan je pružio mogućnost da se pozvani umetnici upoznaju, da razgovaraju, promisle o onome što bi mogli da realizuju za izložbu i eventualno ono što bi kasnije, nakon izložbe, ušlo u zbirku Savremene galerije Zrenjanin. Pozvani umetnici Marko Crnobrnja, Ivana Smiljanić, Maja Rakočević-Cvijanov, Milica Dukić i Adrienn Ujhazi, od kojih se svako izražava različitim poetikama i u različitim medijima i bavi različitim temama, utkali su u ovaj izlet, a kasnije i u svoje radove delić onoga što se aktuelno dešava u stvarnom svetu sa onim skoro nadrealnim, što se tog dana dešavalo u okviru jednodnevnog izleta, koliko je ove godine i bilo trajanje Umetničke kolonije Ečka.

Jedan izdvojen momenat, izvan svih pritisaka, stresova i strahova aktuelnog trenutka, u kojem se moglo opustiti, uživati i razmišljati o umetnosti i drugim lepim stvarima u životu, ali ujedno i o problemima koji potresaju lokalnu zajednicu i šire, a koji usled trenutne problematike sve više prelaze u drugi plan. Svojim radovima, svaki od umetnika – učesnika ovogodišnje kolonije, dao je, iz svog ugla, lično gledište na ovaj susret, fragmente, koji će prožeti međusobno i sklopljeni u jednu celinu na izložbi dati sliku ovogodišnjeg 65. saziva Umetničke kolonije Ečka, ujedno reflektujući i sliku današnjeg društva u uslovima pandemije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

BIOGRAFIJE UMETNIKA I OVOGODIŠNJI RADOVI

MARKO CRNOBRNJA (1978, Obrenovac) Diplomirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kod profesora Mrđana Bajića 2005. godine. Od 2017. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu kao umetnički saradnik. Izlaže samostalno od 1999. godine. Imao je veći broj samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2009. dobio je nekoliko nagrada. Dela mu se nalaze u okviru stalne postavke Pedagoškog muzeja u Beogradu; u kolekcijama MUZEJ-a ZEPTER u Beogradu, Galerije RIMA u Kragujevcu i Beogradu, Narodnog muzej u Kraljevu, Narodnog muzeja u Vranju, Narodnog muzeja u Smederevu i većem broju privatnih kolekcija.

IVANA SMILJANIĆ Vizuelna umetnica. Bavi se performansom. Rođena u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2005. godine. Završila je Program Ženskih studija u Beogradu. Takođe je pohađala Queer Studies Program na Institutu za Filozofiju i socijalnu teoriju u Beogradu. Dobitnica je nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos 2009. i Henkel Art Award za Srbiju 2011. godine. Njeni radovi su u kolekciji Telenora i Oktobarskog salona. Imala je brojne izložbe i performanse u zemlji i inostranstvu.

MAJA RAKOČEVIĆ CVIJANOV (1975., Subotica) diplomirala i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Osnivačica i članica umetničke grupe dez.org; članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS); osnivačica i predsednica udruženja Maja art. Za svoj rad više puta je nagrađivana.Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Radovi joj se nalaze u kolekcijama Kulturnog centra Beograd, Moderne galerije Likovni susret Subotica, galeriji Stadtpark, Krems na Dunavu, Austrija. Živi i radi u Subotici. Udata, majka dvoje dece.

ADRIEN UJHAZI (1995., Novi Sad) diplomirala na akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnica je nekoliko nagrada i stipendija. Aktivno učestvuje na izložbama, projektima i
likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala više puta. Mentor je radionice na Internacionalnoj rezidenciji “Montemero Art Residency” u Španiji. Članica je Šok zadruge u Híd Kör Art – kultrunog magazina za mlade na mađarskom jeziku i SULUV-a. Adrien svoje stvaralaštvo usmerava ka ispitivanju čoveka i same prirode, što obuhvata
oblasti ekološke umetnosti i Bio art-a u formi različitih vizuelnih medija kao što su slika, crtež, video, instalacija.

MILICA DUKIĆ (1989., Kraljevo) diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na osnovnim i master studijama slikarstva, dodatno i na master studijama crtanja. Godine 2014. postaje članica SULUV-a, kao i deo tima galerije Šok Zadruge. Ostvarila je trinaest samostalnih izložbi i učestvovala je na više od šezdeset grupnih umetničkih projekata zemlji i inostranstvu. Boravila je u inostranstvu kao umetnica na rezidenciji u Švajcarskoj i Grčkoj. Više puta je nagrađivana. U skorašnjoj praksi kombinuje fotografiju ili zamrznute scene iz filmova sa vezom, baveći se istraživanjem istovremenog prikazivanja lica i naličja slike. Živi u Novom Sadu.

65. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2020. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina. Izložba 65. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2020. se održava u skladu sa preporukama u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh