I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba „Pravougaonik i u njemu pokoji krug“ u galeriji ALUZ-a do 23. aprila

U Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ) na Trgu slobode, otvorena je samostalna izložba skulptura i crteža „Pravougaonik i u njemu pokoji krug“ likovnog umetnika Lazara Markovića.

Lazar Marković, rođen je 1960. godine u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Masterirao je slikarstvo na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Masterirao je vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završio je Specijalističke studije – Skulptura u terakoti, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Do sada je izlagao na 61 samostalnoj izložbi (Novi Sad, Beograd, Budimpešta, La Paz…) i na oko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Rim, Tokio, Dortmund, Majami, Amsterdam, Solun, Lođ, Miškolc, Budimpešta, Holabrun, Temišvar, Damask, Skoplje, Beograd, Novi Sad, Subotica… ). Izlagao je fotografiju na 6 samostalnih izložbi.

PerSu marketi

„Naziv izložbe nametnuo se kao potreba da se fokusiram na tri likovna elementa: kompoziciju, liniju i oblik. U svome radu fokusirao sam se na konstrukciju. Konkretno, arhitektoničnost kroz gradnju skulpture. Prilikom gradnje nekog objekta, koristili su se osnovni elementi, kao što su razni oblici, istih dimenzija, cigle (nepečene ili pečene), crep, kameni i betonski blokovi… Svi ti oblici su slaganjem i povezivanjem postajali željena arhitektonska celina. Moji oblici osnovnih elemenata gradnje skulpture su slični, ali ne i isti, ne vade se iz kalupa, nego se pojedinačno oblikuju i metodom repeticije grade skulpturu. Crteži na ter papiru su dodatak ovoj izložbi, formatirani su u krugove, gde je crtež izveden nanošenjem akrilnog kita, grebanjem, bojenjem i na kraju šmirglanjem. Oba činioca izložbe formatirani su u obliku pravougaonika. Skulpture su postavljene na podu, gde su im krugovi „oduzeti“, tu se nalazi prazan prostor. Kružni crteži su „dodati“ na zid, koji je pravougaoni“, rekao je Lazar Marković o svojoj izložbi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Izložba je otvorena i trajaće do 23. aprila. Galerija je otvorena za publiku od 14 do 20 sati.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh