I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Kultura

Izložba „Portreti i sećanja“ u Narodnom muzeju

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 9. aprila u 19 časova biće otvorena izložba „Portreti i sećanja“.

Izložba predstavlja preko 1000 fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta. Fotografije su prikupljene iz porodičnih albuma onih koji su preživeli Holokaust i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja. Ovi izvanredni snimci, po prvi put prikazani zajedno u javnosti, ilustruju neverovatnu raznolikost ljudi, osobenost njihovih pojavljivanja, događaja, situacija i mesta. Nažalost, prikazuju samo delić zajednice koja je postojala pre Holokausta. Samo nekoliko godina nakon što su ove fotografije snimljene, nacisti i njihovi saradnici pokušaće da ubiju sve Jevreje u Srbiji. Šokantan kontrast između ovih izvanredno životnih snimaka pre Holokausta i onoga što znamo da je usledilo potom, provlači se kao nezaobilazan podtekst cele izložbe.

Fotografije su prikupljenje u okviru inicijative Saveza jevrejskih opština Srbija da se oformi digitalna baza fotografija Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta, i zabeleže sećanja preživelih žrtava Holokausta o životima ljudi koji su snimljeni na tim fotografijama.

PORTRETI

Fordomanija

Izložba je rezultat projekta Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejskog istorijskog muzeja, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Evropske Unije. Izložbu je priredio Savez jevrejskih opština Srbije. Autor izložbe je samostalni kustos Andrea Palašti. Obrazovni program sprovodi organizacija Haver Srbija. Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Biljana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti – pedagog.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba će trajati do 30. aprila.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh