I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba Poklon SIV-a Savremenoj galeriji Zrenjanin 1963. godine

U Savremenoj galeriji aktuelna je izložba slika „Poklon Saveznog izvršnog veća Savremenoj galeriji Zrenjanin 1963. godine“. Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin, a u ulozi autora potpisuju se dr Ješa Denegri i Slavica Popov.

Izložbom će javnosti biti prikazane slike koje su zrenjaninskoj instituciji kulture poklonjene 22. januara 1963. godine kao priznanje za afirmaciju na polju kulture. Najveći deo poklona čini 78 slika koje je izradilo 67 poznatih i četiri nepoznata autora.

821-Igor-Vasiljev,-Delirijum,-1953

Igor Vasiljev, Delirijum 1953.

PerSu marketi

850-Stane-Kregar,-Mrtva-priroda,-1953

Stane Kregar, Mrtva priroda 1953.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Slike su nastale sredinom 20. veka i one oslikavaju otkupnu politiku tog perioda koja je omogućila umetnicima da pokriju troškove stvaranja i izlaganja, a takvom praksom istovremeno je omogućena legalizacija osrednjosti i mogućnost dogmataskih intervencija. Iz tog razloga, poklon podjednako sadrži osrednja ali i vrhunska dela jugoslovenskog slikarstva.

1567-Mica-Popovic,-Predeo,-1947

Mića Popović, Predeo 1947.

 

Ovim poklonom i izložbom Savremena galerija Zrenjanin prevazilazi okvire lokalno – regionalnog karaktera. Izložba će biti otvorena do 21. juna.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh