I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba „Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića“

Izložba „Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića“, biće otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 15. novembra u 19 časova. Ovu značajnu izložbu, organizovanu povodom četrdeset godina od smrti ovog umetnika, podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

Likovno-dokumentarnu izložbu „Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića“, čine pet slika i arhivski materijal iz fonda zrenjaninskih institucija kulture – Savremene galerije i Narodnog muzeja.

NMZ Ivan Radovic - Kravar
Postavka prikazuje kontakte velikog slikara Ivana Radovića sa Zrenjaninom, među kojima je izložba koju su zrenjaninski muzej i galerija zajedno organizovali pre pola veka. Kao aktivan stvaralac, Radović je bio učesnik i drugih kolektivnih posleratnih izložbi u Zrenjaninu, i Umetničke kolonije u Ečki.

Njegov koloritni ekspresionizam i intimizam ispoljeni su kao rezultat privrženosti Vojvodini koja nije iščezla sa njegovog platna i nakon preseljenja u Beograd. Stvaralaštvo Ivana Radovića dugo pola veka ostavilo je neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti. Dve od pet njegovih slika, vredna su umetnička baština koju s ponosom čuvaju Savremena galerija i Narodni muzej u Zrenjaninu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

SGZ Ivan Radovic - Motiv iz Vojvodine
U okviru izložbe posetioci će moći da pogledaju i dokumentarni film „Ivan Radović“ iz serije „Slikari i vajari“.

Autorke su kustoskinje Slavica Popov i Olivera Skoko, a izložba će biti otvorena do 6. decembra.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh