I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba o masonima – „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2018“

Izložba „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785 – 2018“, koju organizuje Regularna Velika loža Srbije, biće otvorena u ponedeljak, 29. januara u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na samom otvaranju izložbe, predavač Masonske Regularne Velike Lože Srbije, Nebojša Novoselac, održaće predavanje na temu „Šta je Slobodno zidarstvo?“.

Izložba je sačinjena od nekoliko segmenata i hronološki prikazuje razvitak i postojanje Slobodnog zidarstva u svetu i kod nas. Najpre će posetioci moći da se informišu o istorijatu Slobodnog zidarstva, dok će drugi segment govoriti o doprinosima slavnih masona. Potom, posetioci će imati priliku da saznaju i nešto više o nastanku i razvoju Slobodnog zidarstva u Srbiji od 1785. do 1941. godine, odnosno od 1945. godine sve do današnjih dana.

I Taxi Zrenjanin

Slobodno zidarstvo – masonstvo je pokret svetskih razmera koji okuplja slobodoume ljude, bez obzira na rasu, narodnost ili veroispovest. Cilj masonstva jeste rad na ličnom usavršavanju svojih članova, po najvišim i najstrožim etičkim i moralnim normama. Svoj filozofsko–etički fenomen zasnivaju na moralnim načelima sadržanim u deset Božjih zapovesti i sličnim normama. Masoni streme istini i uklanjanju dogmatskih neznanja i zabluda. U Srbiji, Slobodno zidarstvo ima dugu i slavnu tradiciju. Vodi poreklo od nama prve poznate masonske lože „Probitas“ iz Petrovaradina, koja je osnovana 1785. godine (68 godina nakon osnivanja Prve Velike Lože u Londonu 1717. godine). Velika Loža „Jugoslavija“ osnovana je 1919. godine. Decenijama i vekovima činili su da naše društvo bude humanije, pravičnije i tolerantnije.

Izložba će u Malom salonu zrenjaninskog muzeja biti dostupna publici do 21. februara. Nadležni kustos izložbe je Ivana Arađan, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh