I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba o karnevalskim običajima – „Pusti i mesopusti“

U Malom salonu Narodnog muzeja u četvrtak, 21. marta u 19 časova biće otvorena dokumentarno – umetnička izložba „Pusti i mesopusti” koju organizuju Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna iz Zrenjanina, Muzej grada Rijeke i Narodni Muzej Zrenjanin. Izložba obuhvata 40 fotografija autora Branka Kukurina, profesionalnog fotografa iz Kastva, na kojima su predstavljeni autentični pokladni običaji severnog Jadrana, kao deo folklornog bogatstva Istarske županije.

Halubajski zvoncari

Pust ili Mesopust je naziv za pokladno (karnevalsko) razdoblje u Istri, Hrvatskom primorju i na kvarnerskim ostrvima koje počinje u januaru a traje do februara ili marta. „Pust“ simbolizuje i karnevalsku lutku koja se spaljuje na kraju karnevala, a koja predstavlja „glavnog krivca“ za sve loše što se  dogodilo prošle godine. To je period u kom je sve dozvoljeno, izokrenuto, podvrgnuto najoštrijoj kritici, porugama i šalama. Pokladne svečanosti su jedna od najsačuvanijih tradicionalnih vrednosti na severnojadranskim prostorima i najvažniji društveni događaj u određenoj sredini. U Novom Vinodolskom „Mesopust“ je celovita karnevalska drama, najbolje očuvana u celoj Hrvatskoj, u kojoj učestvuje ceo grad. Uz predstavu suđenja i spaljivanja karnevalske lutke, maškare i druge popratne likove, u hrvatskom primorju poznati su i zvončari – grupa jačih muškaraca maskiranih i ogrnutih ovčjim kožama sa zvonima koja obilazi okolna sela, tera zle sile zime i budi novi život.

Pusti i Mesopusti

I Taxi Zrenjanin

Na svečanom otvaranju, prisutnima će se obratiti Kosta Rošu, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, Ervin Dubrović, direktor Muzeja grada Rijeke, Vidak Vuković, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Branko Kukurin, autor fotografija i Igor Ungur, koordinator Odseka Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna za promovisanje kulturnih vrednosti i organizovanje umetničkih manifestacija.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh