I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba na Trgu slobode „Evropska ruta istorijskih teatara“

U sklopu obeležavanja Dana Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, danas je na Trgu slobode otvorena jedinstvena izložba „Evropska ruta istorijskih teatara“, kojom se predstavljaju odabrana pozorišta kao izvanredan deo kulturnog nasleđa Evrope.

Izložbu je otvorila zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Ljuba Travica.

I Taxi Zrenjanin

Direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Ivan Francuski podsetio je da je zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije, zrenjaninsko pozorište u okviru „Evropske rute“ deo „Jadranske rute“, koja obuhvata nekoliko pozorišta iz bivših jugoslovenskih republika – Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

– Bitno je da se turisti, koji u poslednje vreme u velikom broju posećuju naš grad, u okviru ovih događaja upoznaju sa našim pozorištem, koje je jedno od najstarijih kulturnih i umetničkih baština na celom Balkanu. Uskoro nas očekuje spoljašnja i unutrašnja rekonstrukcija pozorišta, čime ćemo pored izvanrednih predstava, dobiti i najlepšu pozorišnu kuću na našim prostorima – istakao je Francuski.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba „Evropska ruta istorijskih teatara“, čiji je koordinator Udruženje istorijskih teatara Evrope – Perspektiv, inicirana je pre deset godina i pokazala se kao odlična ideja za ljubitelje pozorišta, te je Evropska unija podržala njeno dalje razvijanje do kraja 2017. godine.

 

16 partnera iz 12 zemalja su udruženim snagama sprovela istraživanja i napravila internetsku bazu podataka o još postojećim istorijskim pozorištima u Evropi. Zahvaljujući ovoj inicijativi, izabrano je 120 najinteresantnijih i najbolje očuvanih pozorišnih kuća, koje su povezane u kulturno-turističku rutu kroz Evropu i deo su ovih  putujućih izložbi, koje predstavljaju i pozorišnu baštinu naše okoline i Starog kontinenta.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh