I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba „Tragom konjanika ratnika – 200 godina vladavine Avara” (FOTO)

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena je izložba do 8. ogtobra 2021. godine pod nazivom „Tragom konjanika ratnika – 200 godina vladavine Avara”.

Izložba je u Zrenjanin stigla iz Gradskog muzeja Bečej, a autorka je Branislava Mikić Antonić, muzejski savetnik arheolog. Kustos izložbe je Raško Rama­dan­ski, kustos arheolog Gradskog muzeja Bečej, dok je nadležni kustos u zrenjaninskom Narodnom muzeju Aleksandar Šalamon, kustos arheolog.

Postavka obuhvata i prikazuje izuzetno arheološko i kulturno-istorijsko nasleđe otkriveno na lokalitetima u Opštini Bečej. Radi se o nalazištima Perlek, Pionirska ulica, Čik, Botra i dr.

PerSu marketi

Ova izložba, za pojmove srpske muzeologije i izložbene delatnosti, predstavlja najbolji presek materijalne kulture avarskog kaganata – ratnički ustrojene države ovog stepskog naroda. Iako se u nazivu izložbe na neki način možda nameće određeni muški narativ, posetioci će se uveriti da je u njoj egalitarno prisutna i žena, odnosno presudna uloga žene u društvu kaganata, navode iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dodaju da su na izložbi zastupljeni reprezentativni primerci, kako oružja, tako i ličnog pribora i nakita ali i predmeta iz različitih oblasti zanatstva.

– Još jedna odlika izložbe jeste što, osim pomenute materijalne kulture, postavka dopire i u nematerijalne okvire, jer opisuje i avarski pogrebni obrazac kao i različite običaje koje možemo tek da naslutimo putem arheologije. S obzirom da uvažena autorka izložbe nažalost više nije sa nama, putem izlaganja njenog dela, mi održavamo sećanje na nju i njene značajne domete i doprinose srpskoj arheologiji, naročito kada je reč o Velikoj seobi naroda i avarologiji, saopštili su iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh