I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba „Momo Kapor – retrospektiva“ u Narodnom muzeju

Izabrani likovni radovi Mome Kapora biće predstavljeni zrenjaninskoj publici kroz izložbu “Momo Kapor – retrospektiva”, koja će biti otvorena 22.avgusta u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja. Izložba je organizovana u saradnji zrenjaninskog Narodnog muzeja i Zadužbine „Momčilo Momo Kapor“.

Koncept postavke, koju je osmislila Zadužbina, čini više od 60 likovnih radova koji reprezentuju različita Kaporova viđenja sveta. Iz njegovog obimnog likovnog opusa izdvajaju se idilična Ada Ciganlija, predmeti iz starih građanskih domova, ulice sa iscrtanim školicama, Leonardovi anđeli, razigrani ringišpili, ilustracije za knjige i portreti znamenitih istorijskih ličnosti, njegovih prijatelja, poznanika i savremenika kojima se može objasniti srž Kaporovog likovnog stvaralaštva. Nadležni kustos izložbe je Olivera Skoko“, pojasnili su iz zrenjaninskog muzeja čiji će posetioci imati priliku da vide postavku u sveže renoviranom Salonu.

Skolica II, 2008,  ulje ne platnu

Školica II, 2008. ulje na platnu

I Taxi Zrenjanin

U okviru izložbe, prvi put će biti izložen portret Todora Manojlovića, velikana srpske književnosti i kritike, kojeg je Kapor naslikao 1999. godine. On je, portret urađen u tehnici ulje na platnu, poklonio Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, kada mu je uručena književna nagrada koja nosi ime srpskog moderniste s početka 20. veka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Todor Manojlovic, 1999, ulje na platnu

„Todor Manojlović“, 1999. ulje na platnu

Izložbu „Momo Kapor-retrospektiva“, posetioci će moći da pogledaju do 10. oktobra.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh