I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Izložba „LADA“ – Uroš Predić, Paja Jovanović, Vasa Pomorišac, Zora Petrović, Petar Lubarda…

Izložba Društvo srpskih umetnika „Lada” koja obuhvata 63 dela 46 autora, biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 28. avgusta u 19 časova.

Autor izložbe je muzejski savetnik Jasmina Tutorov.

Društvo srpskih umetnika „Lada”, osnovano 1904. godine, najstarija je asocijacija likovnih umetnika u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji, a po nekim procenama i u Evropi. Preko 150 članova, redovnih i počasnih, ušlo je u Društvo tokom dugogodišnjeg postojanja. Ti stvaraoci su dobijali brojne nagrade, osamnaestoro su članovi SANU, većina su bili profesori na likovnim akademijama, učestvovali su u organizovanju likovnog života i društvenim prilikama. Navešćemo nekoliko: Uroš Predić, Marko Murat, Beta Vukanović, Stevan Aleksić, Pavle Paja Jovanović, Vasa Pomorišac, Zora Petrović, Petar Lubarda, Miodrag Mića Popović, Matija Vuković, Nikola Janković, Slobodan Trajković, Svetomir Arsić Basara, Jarmila Vešović, Zoran Grebenarović, Radomir Damjanović Damjan, Nedeljko Neša Papirović, Aleksandar Đurić…

PerSu marketi

Izložba jednog broja sadašnjih članova „Lade“ organizovana je u Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji, u letnjim mesecima ove godine. Izložba je sada preseljena u zrenjaninski muzej i značajno proširena delima iz fondova Narodnog muzeja i Savremene galerije u Zrenjaninu. U zbirkama ovih zrenjaninskih ustanova imamo poveći broj radova članova „Lade“, od njenih osnivača pa sve do danas. U zbirci Savremene galerije je 60 slika i skulptura ovih umetnika. Time je znatno promenjena koncepcija izložbe i postignut je studiozniji pristup.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće dostupna publici do 27. septembra.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh