I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • agencija dane
Kultura

Izložba Jožef Pehan – Umetnik na prekretnici vekova u Salonu Narodnog muzeja

Izložba Jožef Pehan – Umetnik na prekretnici vekova iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić biće svečano otvorena u petak, 27. aprila 2018. godine, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Jožef Pehan jedan je od najznačajnijih modernih stvaralaca, koji je svojim delima i talentom znatno obogatio likovni život i vizuelnu kulturu vojvođanskog prostora.

Autor izložbe i teksta u katalogu je Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, dok su saradnici na izložbi kustosi-istoričari Boro Vojinović i Pavle Orbović iz Gradskog muzeja u Vrbasu, i privatni kolekcionar Jovan Mandić.

PerSu marketi

Izložba je rezultat saradnje dve muzejske institucije – Gradskog muzeja u Vrbasu i Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Postavka će obuhvatati umetnička dela Jožefa Pehana iz fonda vrbaskog Muzeja u vidu slika, crteža, skulptura, ličnih predmeta i fotografija, a biće znatno obogaćena i delima iz privatne kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada, koji pasionirano čuva Pehanova likovna ostvarenja u okviru svoje kolekcije vojvođanskog slikarstva.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Cilj autora i organizatora ove izložbe je da predstavi zrenjaninskoj publici dela jednog od najznačajnijih umetnika vojvođanskog prostora, koji je stvarao na samoj prekretnici vekova, i zenit stvaralaštva dosegao u periodu uoči Prvog svetskog rata. Jožef Pehan će biti predstavljen zrenjaninskoj publici kao slikar, crtač, skulptor, karikaturista i dr. Zasebno akcentovan segment unutar izložbe, koji je čini sveobuhvatnom i kompleksnom, jeste i predstavljanje Pehana kao fotografa. Pored slikarskog poziva, Pehan se bavio i fotografskim poslom, otvorivši fotografski atelje (Atelje del Monte) u Vrbasu, pred sam kraj 19. veka. Posetiocima će biti prikazano njegovo bavljenje fotografijom u periodu od kraja 19. veka do perioda nakon Prvog svetskog rata, u kome se pokazao kao vrstan portretista, dokumentarista i umetnički fotograf.

Na izložbi će biti predstavljen i veoma značajan originalan dokumentarni materijal u vezi sa životom i delom Jožefa Pehana. Neki od tih dokumenata su njegova autobiografija, blok sa skicama i crtežima, katalog samostalne izložbe iz 1913. godine (koja se smatra prvom samostalnom modernom izložbom na vojvođanskom prostoru) i drugi dokumenti.

Tokom trajanja izložbe, biće organizovani prateći program u vidu predavanja i autorskih vođenja u vezi sa slikarstvom i fotografskom delatnošću ovog značajnog umetnika. Izložba će biti dostupna publici zrenjaninskog Muzeja do 15. juna 2018. godine.

  • Divider

  • Divider
Na vrh