I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba „Galerija i Talija“ od 8. jula u Savremenoj galeriji

Izložba „Galerija i Talija“ biće otvorena u Salonu Savremene galerije Zrenjanin u ponedeljak 8. jula u 20 časova.

Izložba istražuje aktivnu izlagačku delatnost Savremene galerije u Zrenjaninu u foajeu pozorišta u Zrenjaninu u periodu od nastanka umetničke kolonije u Ečki 1956. do dobijanja izložbenog salona u Zrenjaninu 1964. godine a koja je nagovestila pravac formiranja umetničke zbirke ove ustanove. Prateći trend koji su Beogradsko dramsko pozorište i Srpsko narodno pozorište počeli da praktikuju, da u okviru premijere neke predstave otvore i likovnu izložbu, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu je 1956. godine otvorilo vrata svog foajea za tu namenu. Na osnovu dostupne građe, novinskih tekstova u lokalnom listu Zrenjanin i retkih sačuvanih kataloga izložbi sastavlјen je hronološki popis od 29 izložbi koje su realizovane u periodu od 1956. do 1963. godine. Na izložbi Galerija i Talija će biti predstavlјeno 30 radova koji su uglavnom bili izlagani na izložbama u foajeu pozorišta a zatim prinovlјeni za zbirku Savremene galerije Zrenjanin.

Ovom izložbom obeležava se jubilej 55 godina postojanja salona Savremene galerije Zrenjanin (1964–2019) na adresi Trg slobode 7.

PerSu marketi

Tokom trajanja izložbe Galerija i Talija svakog PETKA od 19 do 20 časova u salonu Savremene galerije Zrenjanin održavaće se besplatne likovne radionice za decu koje će voditi Jelica Milivojev, primenjeni umetnik.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba će biti postavlјena do 31. avgusta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh