I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba „Fantazija“ u Savremenoj galeriji Zrenjanin do 23. juna

U Savremenoj galeriji Zrenjanin 17. maja biće otvorena izložba „Fantastika“ koja prezentuje dela nastala od sredine 50-tih do kraja 80-tih godina prošlog veka. Reč je o izboru dela iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin.

Izložba se realizuje u okviru manifestacija „Muzeji za 10“ u periodu od 12 – 18. maja i „Noć muzeja“ koja se održava 15. maja.

Kroz zbirku Savremene galerije Zrenjanin (osnovana 1958. godine) koja čuva umetnička dela nastala uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka (osnovana 1956. godine) može se dobiti uvid u modernu i savremenu srpsku i šire umetnost jugoslovenskog umetničkog prostora od sredine pedesetih godina 20. veka pa sve do danas. Naročito su tokom početnih godina od osnivanja kolonije od 1956. do 1964. godine, koje su bile ispunjene optimizmom i entuzijazmom kako stvaranja novog posleratnog društva u celini, tako i umetnika pojedinačno, u Umetničkoj koloniji Ečka aktivno učestvovala neka od najznačajnijih umetničkih imena sa ovih prostora koja su formirala umetničku atmosferu tog vremena. Nakon pedesetih godina 20. veka koje su bile obeležene umetničkim previranjima i borbom umetnika za oslobađanjem umetničkog rečnika od tada nametanih socrealističkih dogmi, tokom šezdesetih godina prošlog veka aktuelne tendencije u umetnosti kreću se sve više prema apstrakciji. Međutim, u tom periodu javlјaju se pojedinačni umetnici koji su nastojali da obnove figuraciju u umetnosti, da u umetnost vrate temu i naraciju često se ugledajući na klasične postulate i ideale koje je u umetnosti ostavila renesansa izražavajući se kroz fantastiku „u okviru jednog reformisanog nadrealističkog programa“ (M.B.Protić) koji je težio da iskustvo stvarnog sveta predstavi kroz metaforu, metafiziku, kao tajanstveno, zagonetno. Miodrag B. Protić u svom delu „Srpsko slikarstvo XX veka“ smatra da „Koren fantastike šeste i sedme decenije jeste i u prirodnom uticaju nadrealizma … Jer, više nego za svoje profesore, mladi slikari bili su vezani za svoje prijatelјe pesnike i esejiste vaspitane nadrealističkom lektirom… Usvajajući fantastiku i jedan reformisani nadrealistički program, oni su se sve kritičkije određivali prema osnovnim idealima šeste decenije.“

Siniša Vuković

I Taxi Zrenjanin

Izložba prezentuje dela nastala od sredine 50-tih do kraja 80-tih godina prošlog veka koja prikazuju imaginarne, fantastične svetove umetnika ili se na radovima mogu prepoznati elementi fantastičnog. Iako uticaji koji podstiču ovo stvaralaštvo potiču iz perioda istorijskih avangardi 20-tih i 30-tih prošlog veka, vrlo često ono ne uspostavlјa jasne veze sa njima. Na izložbi su predstavlјena dela umetnika od kojih su neki imali jasnu ideju o tome da uvode fantastiku u svoja dela i priznavali uzore istorijskih avangardi u svetu i kod nas, dok su neki od predstavlјenih autora na sebi svojstven način došli do svog ličnog umetničkog izraza koji možemo povezati za fantastikom. Predstavlјena su dela sledećih umetnika: Ivana Tabakovića, Igora Vasilјeva, Milana Popovića, Siniše Vukovića, Svetozara Samurovića, Zorana Petrovića, Aleksandra Lukovića, Lazara Vujaklije, Ksenije Divjak, Bogolјuba Ivkovića, Nikole Jandrijevića, Stevana Maksimovića, Tivadara Vanjeka i Rudolfa Brkića.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Milan Popović

Autor i kustos izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.

Realizaciju izložbe omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh