I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“ u Narodnom muzeju

ZrBizNet

Povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu 1918. godine, u petak, 17. novembra u 18 časova, u Malon salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano će biti otvorena izložba pod nazivom „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“.

Izložba predstavlja doprinos kulturi sećanja i pamćenja na slavne i teške događaje iz Velikog rata, ali prevashodno sećanje na dobrovoljce, ljude koji su se u srpskoj vojsci našli po sopstvenom izboru iz patriotskih, rodoljubivih i nacionalnih pobuda.

To je ujedno i podsećanje da su i Srbi iz srednjeg Banata dali znatan doprinos pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu, nacionalnom oslobođenju, kao i ujedinjenju srpskog naroda i stvaranju jugoslovenske države 1918. godine.

PerSu marketi

Postavka obuhvata 29 panoa i govori o dobrovoljcima srednjeg Banata, kako onima koji su do Prvog svetskog rata živeli na ovim prostorima, tako i dobrovoljcima iz Bosne, Hercegovine, Like, sa Korduna, iz Banije i Crne Gore koji su zbog svojih zasluga u ratu dobili nagradu takozvanu dobrovoljačku čast – obradivu zemlju, na prostoru srednjeg Banata.

Autorka izložbe je Vladislava Ignjatov, kustos istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin.

U okviru programa obeležavanja u petak, 17.novembra sa početkom u 17 časova i 30 minuta, u holu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba intarzija autora Ilije Mrkajića iz Vojvode Stepe. Izložba predstavlja portrete značajnih ličnosti iz Prvog svetskog rata kao što su: Milunka Savić, Vojvoda Bojović, Vojvoda Mišić, Stepa Stepanović i drugi.

Izložba „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“ sugrađanima će biti dostupne do 15. decembra 2017. godine.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh