I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Kultura

Izložba „Carstvo gljiva“

U Malom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu otvorena je izložba kroz koju se može zakoračiti u čudesan svet gljiva kojih po rečima autora izložbe, mr Dragiše Savića ima oko 1, 5 miliona. Na izložbi su predstavljene fotografije autora iz 20 zemalja sveta. Gljive su široko raprostranjeni eukariotski organizmi poznatiji kao pečurke, rđe, garke, plesni, kvasci. One razgađuju organski otpad i tako učestvuju u kruženju materije u prirodi snabdevaju biljke hranljivim materijama, služe kao hrana ljudima i životinjama i omogućavaju proizvodnju  alkoholnih pića. Izvor su lekovitih supstanci ali i toksina. I vrlo živopisne za fotografisanje. Donedavno su pripadale carstvu biljaka a danas zauzimaju zasluženo mesto u okviru posebnog carstva gljiva.

– Ovo je izložba koja je napravljena povodom Evropskog dana parkova, 24. maja i prvo je bila postavljena u Novom Sada a potom smo krenuli po drugim gradovima, kaže mr Savić. On dodaje da je poznato tek nekih 70000 vrsta a kod nas tek nešto više od 620. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je više od 500 fotografija iz 20 zemalja a 45 ih je izloženo dok su ostale na CD prezentaciji.

Svi zainteresovani ovu živopisnu izložbu mogu pogledati u naredne dve nedelje u Narodnom muzeju.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh