I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Izložba antropomorfnih figurina vinčanske kulture u Narodnom muzeju

Izložba „Između kostima i ornamenta – antropomorfne figurine vinčanske kulture“ biće otvorena u utorak, 11. septembra u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. U pitanju je gostujuća izložba Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke, čiji su autori kustosi-arheolozi Nenad Šoškić, Vesna Skačkov i konzervator Dragana Đurđević.

Izložba se bazira na tumačenju ornamenata koji predstavljaju odeću ili tkaninu. Cilj izložbe je da se antropomorfne figurine vinčanske kulture sagledaju u novom, maštovitijem viđenju. U standardizovanim tumačenjima ovog tipa figurina, uglavnom se ističe motiv boginje majke, ili je akcenat na ukrasima, linijama i boji.

PerSu marketi

Autori su težili drugačijem tumačenju ovih simbola u kontekstu onoga šta oni predstavljaju – odevne predmete, nakit, frizuru, šminku i drugo. Publici će biti predstavljeni nalazi sa dva najpoznatija neolitska lokaliteta Palanačke opštine – Medvednjaka i Selevca. Oba lokaliteta pripadaju periodu mlađe faze vinčanske kulture i karakteriše ih masovna proizvodnja antropomorfnih figurina.

Izložba je gostovala širom Srbije, a deo je predstavljen i svetskoj javnosti u Arheološkom muzeju u Udinama (Italija). Izložba će zrenjaninskoj publici biti dostupna do 02.10.2018. godine. Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh