I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba 116 Ikona banatske eparhije u zrenjaninskom Muzeju

Rekonstrukcijom ikonostasa Šerbana Popovića iz ečanske crkve Svetog Nikole, zrenjaninski Muzej značajno je doprineo izložbi „Ikone Banatske eparhije“.

Izložba Ikone Banatske eparhije je nastavak veoma uspešne saradnje Narodnog muzeja Zrenjanin i eparhije Banatske. Za zrenjaninski muzej veoma važna je rekonstrukcija ikonostasa Šerbana Popovića iz crkve Sv. Nikole u Ečki, čiji se deo (carske dveri i ploče sa apostolima) čuva u Muzeju.

I generalno, izložbom je realizovan značajan i obiman posao u oblasti zaštite kulturnih dobara. Do 10. maja 2019. godine posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin imaće priliku da pogledaju sveobuhvatnu izložbu ikona postavljenu u Salonu Muzeja. U pitanju je 116 ikona.

Fordomanija

– Sve su to radovi poznatih slikara 18.i 19. veka. To su zografi Petar Prvul, Šerban Popović, Nedeljko Popović, Jovan Četirević Grabovan, Teodor Ilić Češljar, Dimitrije Popović, Georgije Mišković, Nestor Bogdanović, Konstantin Pantelić, Živko Petrović, ali i drugi nepoznati ikonopisci tog vremena, a zastupljen je i jedan broj ikona nepoznatih ruskih ikonopisaca 18. veka, kaže kustos Biljana Dimkić Krčmar,
istoričar umetnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Višedecenijski rad stručnjaka povezao je dela navedenih autora u ovu sveobuhvatnu izložbu.

-Pregotovo pola veka, na inicijativu Pokrajinske komisije za zaštitu spomenika kulture, SIZ-a kulture Vojvodine i u saradnji sa institucijama koje se bave zaštitom, proučavanjem kulturnog nasleđa kao i sa eparhijskim Upravnim odborom i arhijerejima Banatske eparhije, izvršeno je organizovano sakupljanje ikona koje više nisu u bogoslužbenoj upotrebi.

Prikupljanje ikona urađeno je na osnovu evidencije i terenskih istraživanja koje je uradila dr Olivera Milanović Jović, a prve podatke o ikonama objavila davne 1957. godine u „Građi za proučavanje spomenika kulture Vojvodine“. Projektom je u ime Pokrajinske komisije za zaštitu spomenika kulture rukovodio dr Dinko Davidov. Akcija je sprovedena septembra 1970. u namesništvima Banata : vršačkom, zrenjaninskom, kikindskom i pančevačkom, dok je ikone u ime Galerije Matice srpske sakupljao Vladimir Bogdanović, konzervator savetnik. Ukupno je prikupljeno 292 ikone poreklom iz 59 srpskih pravoslavnih crkvenih opština i vršačkog Vladičanskog dvora.

-Nakon obimnog posla koji je zahtevao restauraciju i konzervaciju prikupljenih dela, ovaj projekat je kao celina zaokružen izložbom, najpre u Galeriji Matice srpske 2001, zatim u galeriji SANU, u muzeju u Vršcu kao i u drugim mestima u Banatu, zaključila je Biljana Dimkić Krčmar.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh