I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Interaktivni „vodič“ udvostručio broj poseta u Savremenoj galeriji

Mesec i po dana od uvođenja interaktivnog “vodiča” u rad izložbenog Salona Savremene galerije Zrenjanin, broj posetilaca se udvostručio.

vodic-kroz-savremenu-galeriju3

Pored toga što su mediji obavestili javnost o postojanju jednog savremenog i vrlo korisnog uređaja, na povećanje broja posetilaca uticale su i edukativne radionice za decu školskog uzrasta koje je Savremena galerija organizovala u saradnji sa osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu.

-Cilj je da se kroz radionice što veći broj najmlađih sugrađana upozna sa radom vodiča, a samim i sa radom Savremene galerije Zrenjanin kao institucije kulture. Edukativne radionice vodi Jelica Milivojev, informator-edukator Savremene galerije Zrenjanin, a kroz radionice je do sada prošlo oko dve stotine učenika. Od uvođenja vodiča dolaze i oni posetioci, uglavnom su to pripadnici mlađe generacije, koji privučeni ovakvim, savremenim načinom prezentacije, po prvi put ulaze u galeriju, a samim tim imaju prilike da se upoznaju i sa konkretnim umetničkim delima na izložbama, kaže kustoskinja i koordinatorka projekta uvođenja interaktivnog vodiča, Sunčica Lambić Fenjčev.

PerSu marketi

vodic

Reakcije korisnika pokazuju da je vodič urađen po meri – veoma je lak za upotrebu kako najmlađim sugrađanima koji intenzivno koriste nove tehnologije, do najstarijih koji su ređe u prilici da ih koriste.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Svaki korisnik u najviše tri koraka na „tač skrin“ monitoru može da dođe do željenih informacija. Vodič je podeljen na četiri osnovne kategorije koje pokrivaju celokupnu delatnost institucije Savremene galerije Zrenjanin: izložbenu delatnost, kolonije, zbirke i propratna dešavanja. Svi sadržaji propraćeni su vizuelnim materijalom i tekstualnim informacijama koji pružaju osnovne podatke o radu Savremene galerije Zrenjanin.

vodic-kroz-savremenu-galeriju2

Direktor Savremene galerije, Igor Dostanić, kaže da je projekat u potpunosti opravdao očekivanja.

– Posetioci su do sada najviše pretraživali umetnička dela koja čuvamo u našoj zbirci, a koja zbog nedostatka realnog, fizičkog prostora za stalnu postavku nismo u mogućnosti da prezentujemo našim sugrađanima. „Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“ omogućava da virtuelnim putem bogata kulturna baština iz naše zbirke konačno bude dostupna javnosti i da osim fotografije umetničkog dela koja se prikazuje na ekranu, svi zainteresovani dobiju i osnovne informacije o delima – o istaknutim umetnicima, delima, tehnici u kojoj su dela izvedena i drugo. Na taj način, posetiocima je omogućeno da dobiju i osnovna saznanja o modernoj i savremenoj srpskoj umetnosti druge polovine 20. i početka 21. veka, jer Savremena galerija Zrenjanin u svojim zbirkama čuva oko 2.800 umetničkih predmeta – slika, crteža, grafika, skulptura, akvarela, fotografija, video-radova, instalacija, kaže Dostanić.

Jedan od planova jeste da prezentacija koju pruža „Vodič“ bude dostupna i preko interneta, a u budućnosti i možda kao aplikacija na smart telefonima. Na taj način zainteresovani će moći da kroz interaktivan pristup i na neuobičajen, interesantan način istražuju i uče o umetnosti, umetničkim delima, i kulturnim vrednostima mesta u kojem žive.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh