I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Ikone Aleksandra Pavlovića i zbirka stakla Dejana Vorgića

U Salonu Narodnog muzeja  sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Dve pasije – jedna izložba”, koja obuhvata dve umetničke teme – zbirku stakla autora Dejana Vorgića i ikone u duborezu Aleksandra Pavlovića.

Posetioci su mogli da vide način izražavanja dvojice mladih ljudi koji su se opredelili za stare, skoro zaboravljene, i sasvim specifične umetničke zanatske veštine. Izložena umetnička dela iako različita po vrsti i materijalu izrade, imaju zajedničke momente –  rađena su ručno i tretirana prirodnim bojama.

posetioci izložbe

Detalj sa otvaranja izložbe

Fordomanija

“Još kao mali pokazao sam sklonost ka likovnom izražavanju, ali nikada nisam sanjao da će mi izdrada duboreza biti buduća profesija“, rekao je Aleksandar Pavlović, zahvalivši se brojnim posetiocima koji su pokazali interesovanje za  ovakvim vidom umetnosti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

ikona 1

Jedna od ikona Aleksandra Pavlovića

Pored izvanrednih ikona, predstavljeni su i stakleni predmeti iz zbirke Vorgić, vrednog porodičnog nasleđa. Zbirku čine predmeti od stakla, presovanog ili duvanog u kalupu, a određeni broj  je nakon izrade naknadno oslikan.

staklo Vorgic

Unikatni predmeti iz Vorgićeve zbirke stakla

“Dve pasije  – jedna izložba”  biće aktuelna do kraja marta.

Foto : Tibor Arva

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh