I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Hor „Žene Mironosice“ obeležio svoju slavu

Nedelja Mironosica obeležava se na dve nedelje nakon pravoslavnog Uskrsa. Ove godine to je 12. maja. Od osnivanja 2002. godine, hor Žene Mironosice povodom svoje slave, organizuje svečane koncerte za sve poklonike pravoslavne duhovne muzike. Kao i prethodnih godina, slavsko pevanje održano je u Baroknoj sali Gradske kuće.

Ovogodišnji koncert upriličen je u subotu 11.maja 2019. A osim svečarki nastupio je i hor Iskon iz Kovina sa kojim Mironosice imaju dugogodišnju saradnju i međusobno poštovanje. Program je obuhvatio duhovne i svetovne kompozicije na radost okupljene publike. Tradicija crkvenog hora Žene Mironosice podazumeva i bogatu trpezu i slavski koktel koji je, kao i svake godine, upriličen u prostorijama Ruske crkve kako sugrađani popularno nazivaju hram Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu.

Crkveni hor Žene Mironosice osnovan je 2002.g.na inicijativu tadašnjeg starešine hrama prote Branka Popova i Zorice Kecić, koja je započela rad ovog ansambla. Taj posao u periodu 2007-2013. vodio je maestro Gabriel Vujadinov, da bi se prvi dirigent vratio na čelo hora pre šest godna. Tokom celog svog postojanja hor neguje pre svega liturgijsko pevanje, ali i aktivno učestvuje na festivalima, na kojima nastavlja lepu tradiciju Zrenjanina kao grada prepoznatljivog po dobrim horovima.

I Taxi Zrenjanin
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh