I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Gospodin Mokinpot na otvaranju 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine (VIDEO)

U sali zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ sinoć je svečano otvoren najstariji pozorišni festival u zemlji. Jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine otvorio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić, a govorili su i vršilac dužnosti direktora zrenjaninskog pozorišta Dejan Karlečik i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

U okviru ovogodišnjeg Festivala koji se održava pod sloganom „Epsko i dramsko“, tokom takmičarskog dela biće izvedeno sedam dramskih i četiri predstave za decu, koje će se po prvi put, zbog aktuelne epidemiološke situacije igrati u matičnim pozorištima. Selektor 70. Festivala PPV, Slobodan Savić, kaže da pandemija snažno utiče na rad pozorišta i kvalitet predstava.

„Činjenice je da je produkcija u pozorištima Vojvodine dodatno smanjena kada je reč o celovečernjim predstavama, a naročito ako govorimo o predstavama za decu. Ja sam selektor već dve godine i u odnosu na 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, imamo pad produkcije. Imamo činjenicu da tri pozorišta iz Vojvodine nisu prijavila nijednu celovečernju predstavu a da su samo tri pozorišta prijavila predstave za decu. Ova selekcija koju sada imamo je izbor najboljih predstava od onoga što je bilo ponuđeno“, rekao je Savić izrazivši bojazan da će situacija biti sve teža.

I Taxi Zrenjanin

„Moguće je da će ova pandemija gde pozorišta rade u smanjenom obimu sa još manje premijera nego do sada zbog pandemije biti bitno ugrožena selekcija 71. festivala“, rekao je on.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Slobodan Savić

Uprkos svim otežavajućim uslovima i nemogućnosti da Festivalu ove godine prisustvuje veći broj gledalaca, od izuzetnog značaja je da je kontinuitet održavanja jedne od najvažnijih pozorišnih manifestacije ove godine ipak nastavljen.

„Festival je jedan veliki praznik u pozorištu i mislim da pozorište kao što je naše i grad kao što je naš zaslužuju ne ovaj jedan nego više festivala, jer smo se dokazali kao dobri domaćini, naša publika se ranijih godina pokazala kao dobra festivalska publika koja ume da prepozna kvalitet. Uzbuđenja ima ali je prisutan i žal što publika neće biti u mogućnosti da kao ranijih godina odgleda sve festivalske predstave u našoj sali, ali nadam se da će se naredne godine i to rešiti“, rekao je vršilac dužnosti direktora zrenjaninskog pozorišta Dejan Karlečik.

Dejan Karlečik

Prvog Festivalskog dana izvedena je predstava zrenjaninskog pozorišta „Gospodin Mokinpot“ i to kao 1000. predstava od početka održavanja Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Komad je rađen po delu nemačkog pisca Petera Vajsa koji je o patnjama gospodina Mokinpota pisao još šezdesetih godina 20. veka. Te patnje, iako u bitno drugačijim okolnostima od današnjih, imaju sličnosti sa situcaijom u kojoj se „mali čovek“ i današnje društvo nalaze u uslovima pandemije. Reditelj predstave Ljuboslav Majera govori o prisutnosti ‘gospodina Mokinpota’ u svakome od nas tumačeći pandemiju kao jednu vrstu socijalne kataklizme.

detalj iz predstave „Gospodin Mokinpot“ klik na sliku da pogledate predstavu

„To je na neki način prejudicirao i sam Peter Vajs (pisac dela Gospodin Mokinpot, prim.aut), s obzirom na temu i vreme kada je to delo nastalo. Mislim da je ovo samo aktuelizacija u tom smislu što je ono doteralo ‘cara do duvara’. Cela situacija je zapravo takva da na neki način ta tema pogađa ne samo malog čoveka nego sve nas koji pokušavamo da se izvučemo iz ove civilizacijske klopke na koju je najverovatnije uticala oligarhija krupnog kapitala i dovela do toga da svi mi nosimo maske, da smo obezličeni, da pokušavaju da naprave od nas neku švarglu koja će biti mleveno meso, uravnilovka u bilo kom smislu. Nestanak individue kao takve i pokušaj bežanije iz ove situacije, paradoksalno zatvaranje u neku svoju uštrikanu, sapletenu mrežicu koja nas štiti kao toplina majčine utrobe, te nam je sigurno zagarantovana. Zagarantovana jeste ali je i ta samoća zagarantovana pa je i ta komunikacija međusobna, društvena, ljudska, je onemogućena i to je u suštini onda  dobrovoljni suicid“, istakao je Majera.

Ljuboslav Majera

U pozorištu je sinoć promovisana i nova publikacija 70 susreta pozorišta Vojvodine koju su priredili Dejan Penčić Poljanski i Goran Ibrajter.

Više o sadržaju publikacije ali i o specifičnosti predstave „Semper idem“ koja će biti izvedena večeras, drugog festivalskog dana, u Narodnom pozorištu u Somboru, pročitajte u drugom broju DNEVNIKA FESTIVALA

Raspored igranja predstava dostupan je na LINKU

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh