I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

„Gospodari gline i žita“ u Narodnom muzeju

Arheološka izložba  „Gospodari gline i žita“ biće otvorena u Narodnom muzeju Zrenjanin, u sredu 12. Decembra u 19 časova. Izložba je projekat grupe stručnjaka iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu koja je pokušala da dočara deo života praistorijskih zemljoradnika u Podunavlju.

„Gospodari gline i žita“ obuhvataju nekoliko segmenata – život praistorijskih zemljoradnika u Podunavlju, odevanje od neolita do mlađeg gvozdenog doba na tlu Vojvodine, razmenu i trgovinu u praistoriji, vojvođansku praistoriju u jesenjim nijansama, tegove od astragala za tkački razboj i antropomorfnu plastiku sa predstavom odeće.

Deo izložbe čini i rekonstrukcija vinčanskog naselja kroz koje će biti predstavljena odeća, nakit od keramike i metala, kao i brojne figurine na kojima je sačuvano umeće praistorijskih ljudi. Posebnu inovaciju čini rekonstruisana odeća iz perioda vinčanske kulture i bronzanog doba, pre svega bogato ukrašene haljine neolitskih žena, kao i raskošne haljine žena iz bronzanog doba.

Fordomanija

Autor izložbe „Gospodari gline i žita“ je Marija Jovanović, arheolog muzejski savetnik iz  Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, a nadležni kustos je Snežana Marinković, arheolog i muzejski savetnik iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba će u biti otvorena do 31. januara 2013. godine.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh