I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Gradska Narodna Biblioteka

Festival „Dezire“ prva institucija – dobitnik nagrade fonda „Todor Manojlović“

Nagrada za moderni umetnički senzibilitet koju tradicionalno dodeljuje Fond „Todor Manojlović“ Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“ za 2014. godinu uručena je juče međunarodnom regionalnom festivalu savremenog pozorišta „Dezire“ iz Subotice koji oragnizuje subotičko pozorište „Kostolanji Deže“.

Ovo je prvi put da nagradu „Todor Manojlović“ dobije institucija, a ne pojedinac.

desire-kostolanji -deze

Nagrada koju čine povelja, novčani iznos i objavljivanje knjige laureata, uručena je direktoru pozorišta Andrašu Urbanu na svečanosti organizovanoj u Baroknoj sali gradske kuće.

I Taxi Zrenjanin

Upravni odbor Fonda koji čine predsednica prof. dr Vladislava Gordić-Petković (književna teoretičarka i kritičarka, redovni profesor na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu), Predrag Miki Manojlović, (glumac), mr Boško Milin, (teatrolog, docent na odseku Dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu), Vladimir Arsenijević (književnik i prevodilac) i Radovan Živankić (akademski slikar), obrazložio je između ostalog da je festival „Dezire“ dokazao da je i u provinciji moguće stvarati kulturne institucije koji su izraz evropskog i koje na visokom nivou reprezentuju najnovije evropske umetničke trendove.

Prema mišljenju Upravnog odbora Fonda, festival je u Subotici izgradio jedan zajednički kulturni prostor za građane različitih nacionalnosti.

Predsednica upravnog odbora  profesor dr Vladislava Gordić Petković podsetila je da je Fond počeo da radi 21. juna 1991. godine i da su od tada nagradu dobila 23 umetnika „Todor Manojlović“ – Miodrag Pavlović (1992.), Milorad Pavić (1993.), Miodrag B. Protić (1994.), Đorđe Balašević (1995.), Dušan Kovačević (1996.), Marina Abramović (1997.), Miroljub Todorović (1998.), Momo Kapor (1999.), Pavle Ugrinov (2000.), Jovan Hristić (2001.), Jovica Aćin (2002.), Vida Ognjenović(2003.), Miroslav Josić Višnjić (2004.), Radovan Vučković (2005.), Oto Tolnai (2006.), Muharem Pervić (2007.), Milena Marković (2008.), Želimir Žilnik (2009.), Mileta Prodanović (2010.), Saša Rakezić -Aleksandar Zograf (2011.), Laslo Vegel (2012.), Slobodan Tišma (2013.)

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

nagrada3

– Uzimajući u obrzir da „Desire“ festival postoji šest godina, smatram da je postao prilično poznat i zapažen u regionu. U svom duhu, „Desire“ je pravi pozorišni festival koji još uvek nije „pojeo“ politički protokol, još uvek može da se bavi svim bitnim ljudskim društvenim temama kroz teatar, a da se u to ne umeša taj administrativni birokratski politički protokol, rekao je Andraš Urban.

Ispred Gradske uprave, dodeli nagrade je prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je istakao da je zahvaljujući nagradi „Todor Manojlović“ Zrenjanin stavljen na kulturnu mapu Srbije. Koristim priliku da kao zamenik gradonačelnika dans pokrenem inicijativu da Zrenjanin dobije spomen-klupu Todora Manojlovića i tako pokažemo da osim toga što dodeljujemo nagrade, i na druge načine vodimo računa o ljudima koji su obeležili ovaj grad.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh