I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

E – biblioučionica – da internet ne bude loš gospodar već dobar sluga

E – biblioučionica bi trebala da bude nezaobilazna stanica u savremenom pristupu obrazovanju, a tome u prilog ide i činjenica da je izuzetno lepo prihvaćena od strane njenih korisnika. Preko stotinu dece i nekoliko desetina starijih sugrađana su prošli obuku i postoji velika zainteresovanost za nastavak. U planu je novi ciklus radionica, koji će se realizovati do kraja školske godine.

Jedan od najboljih primera da internet i savremene tehnologije ne moraju biti loši gospodari već dobre sluge stiže nam iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.Tačnije sa Dečijeg odeljenja ove ustanove kulture gde je sa početkom tekuće školske godine startovala  E – biblioučionica. Svečano je otvorena 17. novembra kada je svoja vrata otvorila osnovcima, srednjoškolcima i studentima, ali i našim starijim sugradjanima. Reč je o projektu Dečijeg i IT odeljenja zrenjaninske Biblioteke, a zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja obezbedjena je najsavremenija oprema – računari, štampači, skeneri i televizori, kao i nameštaj kojim je obogaćena i osavremenjena čitaonica Dečjeg odeljenja. Na ovaj način proširen je spektar usluga koje Bibioteka pruža svojim sugradjanima.

Radionice namenjene osnovcima, srednjoškolcima i studentima vode Maja Kačarić, Ana Davidovac i Nataša Lalić, a starijim sugradjanima na raspolaganju je rukovodilac IT sektora Vladimir Tot.

I Taxi Zrenjanin

„Projekat i osnivanje E-biblioučionice je omogućilo održavanje velikog broja tematskih radionica na kojima su se osnovci upoznali sa našom bogatom referensnom zbirkom i naučili  kako da pronađu dodatne podatke o određenoj temi. Nakon obrađene nastavne jedinice u školi iz oblasti istorije, umetnosti, geografije, biologije, književnosti, a u dogovoru sa nastavnicima, pomažemo deci da na zanimljiv i edukativan način urade grupni rad u prostoru E-Biblioučionice, utvrde gradivo, prošire ga i pritom se digitalno opismene (pronađene činjenice skeniraju, prebace u digitalni oblik, pretraže pojmove među relevantnim izvorima na internetu, a da potom usvojeno znanje otkucaju, uobliče, odštampaju i na kraju, kroz prezentaciju, predstave razredu svoj rad). Radionice su spoj odabranog predmeta, informatike, gramatike, pravopisa i dizajna uz korišćenje svih resursa biblioteke. Deca se na jedan moderan i kreativan način vraćaju knjizi kao uvek tačnom i pouzdanom izvoru informacija. U prostoru E-biblioučionice đaci su se i samostalno spremali za Noć istraživača, pripremaju se za takmičenja, pišu seminarske radove . Takođe, u dva termina nedeljno, u večernjim časovima, našim starijim sugrađanima nudimo mogućnost da nauče kako da kreiraju svoj e-mail, nalog na društvenim mrežama, kako da čitaju novine na internetu, razgovaraju putem Skajpa ili Vibera.”, navodi Nataša Lalić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

E – biblioučionica bi trebala da bude nezaobilazna stanica u savremenom pristupu obrazovanju, a tome u prilog ide i činjenica da je izuzetno lepo prihvaćena od strane njenih korisnika.

“Naišli smo zaista na veoma pozitivne reakcije svih naših sugrađana. Svi sa oduševljenjem odlaze sa radionica i što je veoma bitno, vrlo brzo se vraćaju u biblioteku sa željom da nauče ili istraže nešto novo.

Sva deca treba da upoznaju svoju lokalnu biblioteku, da se u njoj osećaju prijatno, udobno i sigurno. Naš zadatak je da deci uvek nudimo nove i interesantne usluge i sadržaje, da razvijamo njihovu ljubav prema knjizi, čitanju, znanju, stvaralaštvu. Preko stotinu dece i nekoliko desetina starijih sugrađana su prošli obuku i postoji velika zainteresovanost za nastavak. U planu je novi ciklus radionica, koji će se realizovati do kraja školske godine”, dodaje naša sagovornica.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh