I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

„Dve pasije – jedna izložba“ u Narodnom muzeju

„Dve pasije – jedna izložba“ naziv je izložbe koja će biti otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak 8. februara u 19 časova. Čine je dva segmenta – ikone u duborezu Aleksandra Pavlovića i zbirka stakla Dejana Vorgića.

Autorka izložbe je Mileva Šijaković, viši kustos, istoričar umetnosti zrenjaninskog Muzeja.

IKONE U DUBOREZU ALEKSANDRA PAVLOVIĆA

“Aleksandar Pavlović se kroz srednju školu, pored slikanja, bavio i fotografijom, reklamom i muzikom. Sve se to dešavalo prirodno i nije ni sanjao da će mu životno opredeljenje postati izrada duboreza – ta stara, skoro zaboravljena, napuštena i sasvim specifična umetničko-zanatska veština…. Narodni muzej je omogućio ovu izložbu vrednujući rad na negovanju starog umetničkog zanata, u cilju očuvanja tradicije i kulture.”

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

ikone Pavlovic

 STAKLENI PREDMETI IZ ZBIRKE VORGIĆ

“Zbirka staklenih predmeta Vorgić” formirana je tokom proteklih nekoliko godina. Osnov zbirke potekao je iz porodičnog nasleđa, koji je obogaćen naknadnim otkupima i ređe poklonima. Zbirka je oblikovana na osnovu ličnih afiniteta i mogućnosti kolekcionara. U njoj preovladava staklo presovano ili duvano u kalupu, ali i ono nastalo slobodnim oblikovanjem – duvanjem. Određeni broj predmeta naknadno je oslikan, najčešće emajlnim bojama. Tehnika brušenja na predmetima nije prisutna u velikoj meri i najčešće je u sekundarnom značaju. Matiranje i satiniranje, u ulozi postizanja neprozirnosti stakla i izrade oznaka i natpisa, prisutno je na većem broju predmeta.”

Zbirka stakla Vorgic

 (Izvodi iz kataloga autorke Mileve Šijaković)

 Izložba će biti otvorena do kraja marta.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh