I love Zrenjanin

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Duh prošlih vremena u Narodnom muzeju

U stalnoj izložbenoj postavci Etnološkog odeljenja zrenjaninskog Narodnog muzeja, predstavljen je život četiri naroda – Srba, Mađara, Slovaka i Rumuna. Posetioci, naročito turisti, imaju izvrsnu priliku da se upoznaju sa seoskim enterijerima, narodnim nošnjama, privredom i starim zanatima srednjeg Banata s kraja 19. i početka 20. veka.

 srpska-soba-muzej-zrenjanin

Stalnu postavku čine gostinske sobe koje su se koristile samo u svečanim prilikama. Svaka prostorija opremljena je autentičnim nameštajem i predmetima, i predstavlja posebnu ambijentalnu celinu. Mađarsku sobu karakteriše drveni pod i manje nameštaja nego u prostorijama ostalih naroda. Srpsku sobu krase ikona i brojni ćilimi dok su u slovačkoj tanjiri nanizani na zidovima. Najveći uticaj baroka primetan je u rumunskoj sobi u kojoj se boje i šare prepliću na nameštaju i zidovima.

madjarska-soba-muzej-zrenjanin

I Taxi Zrenjanin

srpska-kuhinja-muzej-zrenjanin

Drugu celinu postavke čine narodne nošnje karakteristične za narode koji su živeli u srednjem Banatu krajem 19. i početkom 20. veka, i delovi odeće kolonista koji su se na ove prostore doselili nakon Drugog svetskog rata. Različiti stilovi i načini izrade ogledaju se u vrsti materijala, načinu izrade i ukrašavanju odevnih predmeta.

 rumunska-soba-muzej-zrenjanin

Stari zanati ostavili su značajan trag u istoriji grada i pokazatelj su da je Zrenjanin oduvek bio područje ekonomskog razvoja. Deo Stalne postavke o tradicionalnim zanimanjima čine dve celine. U prvoj su predstavljena pisana dokumenta – pisma, diplome, lente koje ukazuju na aktivno učešće zanatlija u životu grada. Privrednici su osnivali i svoja udruženja i učestvavali u humanitarnom radu pomažući socijalno ugroženim sugrađanima i školarcima. U drugom segmentu izloženi su alati i proizvodi korišćeni u obućarskim i ćurčijskim radionicama. 

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

stari-zanati-muzej-zrenjanin

pastir-koliba-muzej-zrenjanin

Zahvaljujući prirodnoj i geografskoj sredini, privreda se u srednjobanatskom okrugu razvijala kroz stočarstvo i zemljoradnju. Posetioci imaju priliku da zavire u improvizovanu pastirsku kolibu i upoznaju se sa stočarskim priborom. Zemljoradnja je imala veliki uticaj na život ljudi, stoga su u postavci predstavljene alatke korišćene za obradu zemlje i pribor namenjen preradi poljoprivrednih proizvoda.

 orudje-zemljoradnja-muzej-zrenjanin

poljoprivreda-muzej-zrenjanin

Stalna postavka Narodnog muzeja otovrena je radnim danom od 8,30 do 18,30h i subotom od 8,30 do 12,30h.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh