I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Pesnikinja Dragica Stojanović nagrađena za najbolju knjigu pesama u protekloj godini

Pesnikinja Dragica Stojanović dobitinica je nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, za knjigu „Od(a)brane pesme“ objavljene ove godine u izdanju „Gramatike“ iz Beograda.

Ovu nagradu uručio joj je pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić  na svečanosti u Zavodu za kulturu Vojvodine.

Štatkić je, tom prilikom, izjavio da ima veliku čast da uruči nagradu koja nosi Milično ime – ime „vrdničke i srpske vile“, čestitao dobitnici nagrade u ime poezije i kreativnosti i poželeo joj uspeha u daljem književnom stvaralaštvu.

I Taxi Zrenjanin

Nagrada koja nosi ime jedne od naših prvih pesnikinja, dodeljuje se svake godine za najbolju pesničku knjigu ženskog autora, pisanu na srpskom jeziku. Na konkurs Zavoda za kulturu Vojvodine  pristiglo je 14 knjiga pesama autorki, koje su objavljene u periodu od oktobra 2016. do oktobra 2017. godine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Dragica Stojanović, rođena je u Zrenjaninu 1963. godine. Piše poeziju i objavljuje više od tri decenije u brojnim književnim listovima i časopisima (zagrebački Quorum, osiječka Revija, podgoričko Ovdje, Letopis Matice srpske, Polja, Sveske, ProFemina, Trag, Urb), a zbirke poezije je objavljivala od 1984. godine kada je objavljena njena prva zbirka poezije „Teskoba“. Potom su objavljivane i: „Kuhinjska kukavica“, „Razgovor sa Isidorom“, „Gladne ispovesti“, „Literarni sneg“ i ovogodišnja, nagrađena „Od(a)brane pesme“. Zbirka „Literarni sneg“ nagrađena je „Pečatom varoši Sremskokarlovačke“ kao najbolja knjiga poezije 2016.

Odluku žirija obrazložio je predsednik dr Zoran Đerić, (članovi Franja Petrinović i Dragana V. Todoreskov)  koji je, čestitajući Dragici Stojanović na nagradi, precizirao da knjiga predstavlja rekapitulaciju njenog pesničkog rada u poslednje 33 godine i u duhu naslova svojevrsna je odbrana ženske poezije, koju je i sama Milica Stojadinović Srpkinja negovala.

Književna nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“  pored sertifikata i novčanog iznosa nosi i  mogućnosti da laureatkinja objavi novu zbirku poezije u ediciji „Dobitnica književne nagrade ‘Milica Stojadinović Srpkinja'“. Tako su na svečanosti u Zavodu za kulturu Vojvodine biti upriličene i promocije novih zbirki poezije dve prošlogodišnje laureatkinje Stane Dinić Skočajić i Sunčice Denić.

izvor: http://www.vojvodina.gov.rs

foto: nezavisne.com

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh