I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Dragana Popović oduševila žiri na takmičenju operskih pevača u Krajovi

Operska pevačica, Dragana Popović, dobitnica je treće nagrade, kao i tri specijalne nagrade na Međunarodnom pevačkom takmičenju „Elena Teodorini“ u Krajovi, u Rumuniji. 

Dragana Popovic

Radi se o prestižnom međunarodnom takmičenju za operske pevače, na kojem su učestvovali Rumuni, predstavnici Koreje i Rusije, a Dragana je jedina predstavljala Srbiju. Žiri je bio sastavljen od direktora operskih kuća iz regiona.

– Upravo to je bio razlog da se prijavim, jer sam samo želela da me tako važni ljudi čuju. Nagrada, kao nagrada, nije mi preterano važna, mada mi je jedina u životu, jer mislim, kao i jedan slavan kompozitor, da su takmičenja za konje. Ipak, sve specijalne nagrade, koje sam dobila, jako su bitne, jer su to nagrade teatara u kojima ću nastupiti – ističe Dragana Popović.

I Taxi Zrenjanin

NAGRADE IZ RUMUNIJE I NEMAČKE

Dragana je dobila nagradu teatra iz Krajove (u februaru će nastupiti u ulozi Rozine, iz Rosinijeve opere “Seviljski berberin“), potom nagradu teatra iz Kluža (dogovor oko toga šta će pevati je u toku, ali to će svakako biti predstava u tom teatru, koji je čuven po tome da često poziva u goste odlične dirigente i pevače sa svetskom karijerom), zatim nagradu teatra iz Magdeburga – Nemačka, a to će biti dvonedeljni boravak u njihovom teatru i rad sa njihovim dirigentima, kao i audicije pred važnim ljudima iz njihove okoline.

– Posebno draga mi je specijalna nagrada, koju sam dobila od direktora opere iz Kluža za „muzičku ekspresivnost“. Radujem se odlasku u Rumuniju i Nemačku, a pre toga sam koncentrisana na obaveze u „Madlenianumu“ – dodaje Dragana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U  „Madlenianumu“ nastupa 29. novembra, u Hendlovoj operi “Orlando“, u ulozi Medora. Zrenjaninska publika je imala priliku da nedavno sluša ovu operu, ali koncertno, bez scenografije i kostima.

Dragana Popovic prima nagradu u Krajovi

Dragana Popovic diploma

 Operski „proboj“ u susednu Rumuniju predstavlja veliko priznanje za našu sagovornicu.

-Vrlo je značajno, jer oni dosta ulažu u kulturu, posebno od kada su u Evropskoj uniji. Generalno, oni više cene operu od nas, bar je moj utisak takav…..recimo samo da Rumuni imaju bar sedam operskih kuća, a u Klužu imaju dve u istom gradu! 

Ova godina je bila izuzetno značajna za karijeru Dragane Popović.

– Vrlo značajna godina iz više razloga. Pre tačno 10 godina sam prvi put stala na scenu, pevala sa orkestrom i za to dobila honorar. Dakle sezona 2015/16 je cela u znaku obeležavanja desetogodišnjice mog umetničkog rada. Dalje, imala sam nastup sa najpoznatijim svetskim baritonom Željkom Lučićem i to u Zrenjaninu, na moju veliku radost. Imala sam i vrlo uspešnu premijeru Orlanda, potom turneju u Hrvatskoj i zapažene nastupe na baroknim festivalima na Korčuli i u Varaždinu, a samo dan pred polazak na takmičenje u Rumuniji imala sam nastup na „Kolarcu“ sa simfonijskim orkestrom RTS i maestrom Bojanom Suđićem. Dakle, sve u svemu, za sada najuspešnija kalendarska godina….Ima tu još interesantnih nastupa, kao u Matici Srpskoj, gde sam delila koncert sa mojim suprugom Ljubom i dragim kolegom, pijanistom Milanom Šumenkovićem…. Nastup na baroknom festivalu u Beogradu, sa najtežom arijom ikada, napisanom za moju vrstu glasa – Vivaldi “Agitata da due venti“. Ponosna sam i na Mocartov „Rekvijem“, koji smo izveli u Novom Sadu, Beogradu i opet na moju veliku radost i u Zrenjaninu, u prepunoj pozorišnoj sali – zaključila je Dragana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh