I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

„Don Žuan“ i „Gospodin Mokinpot“ na sceni Narodnog pozorišta

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u petak 17. i subotu 18.  januara na repertoaru su dve izuzetne predstave.

Posle nekoliko godina pauze, zrenjaninska publika opet će imati priliku da pogleda „Don Žuan“ u režiji proslavljenog Igora Vuka Torbice. U pitanju je kultna predstava Dramske scene NP „Toša Jovanović” koja je doživela veliku popularnost na scenama u regionu, i maestralnog Ivana Đorđevića u naslovnoj ulozi.

Kakav bi i ko bi, u današnjem svetu, bio Don Žuan? To je pitanje sa kojim su reditelj Igor Vuk Torbica i dramaturg Tamara Bijelić ušli u istraživanje i reinterpretaciju istoimenog Molijerovog komada. No, koliko god da su istraživali Don Žuana, još više su istraživali savremeni svet. Tako smo dobili predstavu u kojoj je beskrupulozni zavodnik (što je i drugo ime za manipulanta) u stvari eksponent besprizornog sveta u kakvom danas živimo. Taj svet i jeste besprizoran zato što je sazdan manipulacijom, ona je danas vladajuća moć koja ljude ostavlja bez pameti i sopstva, i pretvara ih u puke sledbenike, obožavatelje, kopi-pejst proizvode. Don Žuan je u isti mah i manipulant i žrtva –
takva je moć manipulacije, njeno dijabolično lice danas, ona se sama sobom hrani i ne može da stane…

PerSu marketi

Uloge: Don Žuan – Ivan Đorđević, Zganarel – Dejan Dedeć, Elvira – Sanja Radišić, Guzman – Dejan Karlečik Don Karlos – Miljan Vuković, Don Alonso – Zvonko Gojković, Don Luj – Prvoslav Zakovski, Francisko – Jovan Torački, Šarlota – Edit Tot Miškeljin, Maturina – Jelena Šneblić Živković, Pjero – Stefan Juanin, Gospodin Dimanš/DebeliLuka – Mirko Pantelić, Devojka – Jelena Kesić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Don Žuan“ je na repertoaru NP „Toša Jovanović“ u petak, 17. januara, u 20 časova.

Lutkarska scena će u velikoj sali u subotu 18. januara sa početkom u 11 časova izvesti predstavu „Trapavi zmaj“.

M.Nastasijević/Režija: Irena Tot, scenografija, kostimografija, kreacija lutaka: Blagovesta Vasileva, autor muzike: Aleksandar Popović.

Predstava duhovita, u džez ritmu, sa malo persiflaže i društvene ironije, s puno osećanja i pozorišne predanosti, priča nam priču o trapavom zmaju koga niko neće, a on je još i nesrećno zaljubljen. Na kraju, on će ipak biti srećan što će ga pustiti da bude makar kum na venčanju princa i princeze.

Uloge: Zmaj Trapavko – Danilo Mihnjević, Princeza Kunigunda – Tatjana Barać, Princ Rigobert – Kristian Kardoš, Kralj – Andrija Poša, Miroslav Maćoš, Kuvarica, Dadilja – Nataša Milišić.

Na Dramskoj sceni u subotu 18. januara u 20 časova na repertoaru je predstava Gospodin Mokinpot(Izbavljenje iz patnje) P. Vajs/režija: Lj. Majera

Peter Vajs je o patnjama gospodina Mokinpota pisao u bitno drugačijim okolnostima od današnjih (šezdesetih godina 20. veka). Međutim, globalističke tendencije (u velikoj meri vođene interesima krupnog kapitala), navala virtuelnog, sajber sveta u naše živote, ekonomski disbalans plodno su tlo za surovo poigravanje životom i sudbinom malog čoveka. Strepnja da preko noći, bez vidljivog i razumljivog razloga možemo ostati bez svega onog što čini osnov iole dostojanstvene egzistencije, nije manja sada nego pre pola veka. Mokinpot, iracionalnom igrom više sile, nepravično je utamničen, suočen sa gubitkom posla, raspadom braka, osuđen da se potuca, tražeći pravdu. Rečju, uskraćen je za sve ono što čoveka čini čovekom. Nemoć je njegovo dominantno stanje, nemoć da (se) bilo šta promeni. Gospodin Mokinpot je tu, među nama, samo se treba malo bolje zagledati, u susednoj kancelariji, u komšiluku, u svakome od nas.

Uloge: Mokinpot – Jovan Torački, Vurst – Mirko Pantelić, Žena – Nataša Ilin, Čuvar, Dragi gospod Bog – Dragan Đorđević/Ljubiša Milišić, Službenik – Stefan Juanin, Poslodavac – Jovica Jašin, Advokat – Milan Kočalović, Lekar – Miljan Vuković, 2 anđela – Nataša Luković/Sanja Nikić, Jelena Šneblić Živković, 2 medicinske sestre – Nataša Luković/Sanja Nikić, Jelena Šneblić Živković, 3 lika iz vlade – Zvonko Gojković, Stefan Juanin, Milan Kočalović.

Karte po ceni od 300 din (velika scena) i 250 dinara (Scena „Todor Manojlović“) za dramske predstave i 150 din za lutkarske predstave mogu se kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” radnim danima i subotom od 10 do 12 h i od 18 do 20 h, ili poručiti putem telefona 560-141, 561-135 i 560-136 (biletarnica).

Đaci, studenti i penzioneri imaju redovan popust za predstave – cena karte sa popustom je 200 din. Za organizovano gledanje predstava cena karte je 200 din. Pored toga, uz kupon koji se objavljuje u listu Zrenjanin ostvaruje se popust na redovnu cenu karte do 50% za određene dramske predstave. Karte za predstave mogu se rezervisati i preko sajta NP „Toša Jovanović“: www.tosajovanovic.org.rs ili putem imejla: info@tosajovanovic.org.rs.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh