I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Divno ih je slušati svake godine – nagrađeni osnovci recitovali na završnoj svečanosti Pesničke štafete (VIDEO)

Završna svečanost 47. “Pesničke štafete” održana je  na platou ispred Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, koja u kontinuitetu, od 1975. godine, organizuje tu književnu manifestaciju.

Uz “Zmajeve dečje igre” ubraja se među naše najstarije manifestacije za decu, uz jedinstven koncept u kom gostujući književnik tokom devet dana posećuje više od 50 škola u srednjem i severnom Banatu i opštini Titel, predstavlja svoje stvaralaštvo i bira najuspešnije poetske radove osnovaca. Na završnoj svečanosti predstavlja se 12 najuspešnijih pesama i dodeljuju nagrade njihovim autorima.

Tokom pesničke štafete posećene su 53 škole,  poslato je 1500 pesama, u uži krug izabrano je njih 165, a nagrađeno 12. – Divne uspomene nosimo sa pesničkih putovanja. Npr. uz dečije osmehe i sjajne stihove direktori su nas dočekivali s kišobranima na ulazu u školu, imali smo priliku da vidimo koliko je nabujao Tamiš kao i da upoznamo sve njegove nijanse zelene, slikali smo sve bulke koje smo videli usput jer je to jedna od Nikoletinih fascinacija, pokisli smo u pokušaju da fotografišemo gnezda roda u Tarašu, a u Elemiru smo probali najbolje štrudle s makom i sirom, a iz Novog Miloševa smo ispraćeni s velikom vanglom krofni. Desilo se i da smo po Titelskom bregu jurili tekunice, neplanski smo sreli i jednu sovu koja je ispala iz gnezda, sadili smo drvo u Aleji pesnika u Mužlji, u Stajićevu smo posadili jedna hrast i još mnogo mnogo živopisnih uspomena nosimo sa ovog putovanja – izjavila je Jelena Đorđević Perc iz GNB „Žarko Zrenjanin“.

I Taxi Zrenjanin

Prva nagrada otišla u „Njegoš“

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Najuspešniji učesnici ovogodišnje “Pesničke štafete” u konkurenciji nižih razreda osnovnih škola su; tri treće nagrade Katarina Stojanov, OŠ „Vuk Karadžić“ Zrenjanin, za pesmu „Nebeski vozači“, Eljbedin Muja, OŠ „Adi Endre“ Torda, za pesmu „Reciklaža“ i Aleksej Nemešić, OŠ „Đura Jakšić“ Perlez, za pesmu „Pšenica“. Dve druge nagrade pripale su Angeli Milošević, OŠ „Aleksa Šantić“ Sečanj, za pesmu „Melek: pesma o konju“ i Vukašinu Miloševiću, OŠ „Đura Jakšić“ Međa, za pesmu „Rale i trešnje“. Prvu nagradu dobio je Dušan Antić, učenik trećeg razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš” Zrenjanin, za pesmu „Imati 10“.

Prva nagrada za „Jabuku“ iz Radojeva

Među učenicima starijih razreda, treće mesto osvojili su Nina Filipović, OŠ “Mladost“ Tomaševac, za pesmu „Hvala ti, mama“, Anja Stjepanović, OŠ „Branko Ćopić“ Lukićevo, za pesmu „Virus“ i Predrag Glušac, OŠ „Nikola Tesla“ Banatsko Karađorđevo, za pesmu „Po mišljenju psihologa“. Druga nagrada pripala je Sanji Pešut, OŠ “Aleksa Šantić“ Sečanj, za pesmu „Ljudi koji ne vole kišu“ i Milici Šujici, OŠ „Petar Kočić“ Čestereg, za pesmu „Vrisak“. Najuspešnija je Anđela Đerđov, učenica sedmog razreda OŠ „Stanko Krstin“ Radojevo, za pesmu “Jabuka“.

– Velika je privilegija je pridružiti se karavanu slavnih pesnika koji su bili deo ove manifestacije ali je još veća priviliegija sresti svu tu decu, videti te predivne osmehe, čuti pesmice, osetiti njihove najlepše emocije prema svima nama koji smo ih posetili. Divno je bilo i videti sva ta naša mala divna mesta – izjavila je Nikoleta Novak voditelj 47. „Pesničke štafete“.

Posebne poklone za najuspešnije mlade pesnike i ovoga puta su obezbedile kompanije “Telekom” i “Gomeks”, čiji su predstavnici i uručili nagrade, kao i izdavačke kuće “Kreativni centar”, “ProPolis Books” i “Pčelica”. Manifestacija od značaja za Grad Zrenjanin, i ove godine realizovana je uz podršku Grada Zrenjanina, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Završnu svečanost uveličali su i učenici OŠ “Bratstvo i jedinstvo” iz Belog Blata, izvođenjem muzičke i dramske tačke, za koje ih je pripremala nastavnica Adela Obšust.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh