I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Dejan Kolarov, prvi solista Baleta Narodnog pozorišta na sceni sa najvećim igračima današnjice

Nedavno je u velelepnom amfiteatru Arena di Verona izveden balet „Romeo i Julija“ sa proslavljenim Sergejom Polunjinom u naslovnoj ulozi. Ove sezone, sa Polunjinom će scenu deliti i 4 solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, među kojima je i Zrenjaninac Dejan Kolarov. U veoma gustom rasporedu priprema, turneja i nastupa, Dejan Kolarov rado se odazvao pozivu da svoju priču o ljubavi prema profesiji i ovom gradu podeli sa Zrenjanincima.

Dejan Kolarov

Šta je presudilo da se posvetite baletskoj umetnosti? Da li Vam je u toj odluci bila potrebna podrška? Ljubav prema baletu iziskuje, osim talenta i rada, i velika odricanja i iskušenja?

Sam sam se odlučio za to da će mi balet biti profesija. Probao sam dosta različitih sportova – karate, stoni tenis, kajak, ali ono pravo je bilo igra. Spoj sporta i umetnosti. Pošto sam tada bio još dečak, u tom trenutku mi je podrška bila moja porodica, roditelji i sestra. Da biste mogli da se bavite baletom, mora da postoji ljubav prema igri. Karijera je kratka, baš zato što vam se telo od težine posla brže troši nego u ostalim branšama. Baš se zbog toga morate odricati mnogo čega da biste bili na nivou. A disciplina i samodisciplina moraju biti vojnički.

PerSu marketi

Šta Vas, osim baleta još zaokuplja? Koja su Vaša ostala interesovanja i ima li za njih dovoljno vremena?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Generalno volim scenu i sve vezano za nju, tako da je to ono gde bih ostao da radim. U tom smislu da ima toliko puno zanimljivih stvari u pozorištu koje me zanimaju, poput koreografije, scenografije, glume. Verovatno bih svakako bio u teatru.

U slobodno vreme se bavim akvaristikom. Kroz akvaristiku sam naučio koliko je svet vode neverovatan i koliko je bitan za nas i našu planetu. Priroda je floru i faunu zaista spojila sa velikim razlogom i jedno bez drugog ne može da funkcioniše. Reke, jezera, mora i okeani su tu da održe planetu živom, a i mi smo odgovorni prema tome. Time smo odgovorni prema sebi. U prirodi ništa ne funkcioniše bez razloga. Intenzivno pratim dešavanja po morima i okeanima na svetskim stranicama za očuvanje istih. Nismo ni svesni koliko smo sve to ugušili plastikom. Neverovatna je količina plastičnog otpada koja davi vode naše planete. Za nekih tridesetak godina, u vodama će biti više plastike nego ribe. Zahvaljujući morskim organizmima u morima i okeanima, čovek dobija 50% kiseonika, ne samo od biljaka. Mogao bih o ovome da pričam dugo, ali poenta je to da smo sami odgovorni i da bismo trebali više da vodimo računa o ovome.

Vratimo se baletu. Kada i kako je otpočela saradnja sa Sergejom Polunjinom i kakav je osećaj deliti scenu sa jednim od najsjajnijih baletskih igrača današnjice?

Saradnja sa Sergejom Polunjinom počela je 2017. godine. Dok su radili predstavu “Satori” kontaktirala me je Zrnka Mišković, izvršna direktorka Fondacije Sergej Polunjin, da budem zamena za jednog igrača. Kada sam došao na prvu probu, rad je tekao jako brzo i dobro. Iako nisam bio predviđen za tu predstavu, poveli su me sa sobom na premijeru u London. Premijera je bila u Coliseum teathre. Od tada sarađujem sa Sergejom i njegovom ekipom.

Sada spremamo komad “Romeo i Julija” u koreografiji svetski poznatog Johana Koborga. Premijera će biti u Veroni, 26. avgusta.

Izuzetna je čast biti na sceni sa tako velikim umetnikom kao što je Sergej. Tu su i Natalia Osipova, Aleksey Lyubimov, Johan Coborg, Alina Cojocaru… To je za mene velika stvar, vredim kao igrač, čim sam sa njima na sceni.

Gde je Zrenjanin na mapi baletske umetnosti?

Odavno sam otišao iz Zrenjanina, jer u Zrenjaninu profesionalne igre nema. Ono što nedostaje jeste upravo to što igra nije dostupna gradjanima. Dostupnost bi popularizovala igru i unela još jednu umetničku branšu u živote građana.

Kako provodite vreme kada dođete u Zrenjanin?

Kada sa svojom porodicom dođem u Zrenjanin, vreme provodim uglavnom sa svojim bližnjima. Uživam u svom dvorištu, odemo na piknik do Tise, šetamo zaista prelepim gradom, idemo do Gradske bašte… Nedavno smo u Kulturnom centru gledali odličnu predstavu sa mladim zrenjaninskim umetnicima… Sve zavisi dosta od toga koliko imamo vremena kad dođemo. Neverovatno je kolikom mirnoćom Zrenjanin zrači, što jako prija u odnosu na brz način života u Beogradu.

Zbog čega volite Zrenjanin?

Zrenjanin volim jer je to moj rodni grad, tu sam proveo svoje detinjstvo, tu sam saznao za igru koja me je odvela dalje. Zrenjanin je grad sa dušom. Pozorište “Toša Jovanović” postoji još od 1839.godine i jedno je od najlepših u Srbiji. Narodni muzej, Kulturni centar, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” samo su deo onoga  zbog čega volim Zrenjanin. Moram još da napomenem da na društvenim mrežama pratim I divim se promociji tog grada i pričama o njemu. U tom smislu, Vaš portal je jako dobro organizovan i izuzetno zanimljiv. Nastavite tako.

Autori fotografija – Miša Obradović i Sofia Nasyarov

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh