I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Deca iz Gračanice na pozorišnim daskama oduševila zrenjaninsku publiku (VIDEO)

48. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije završeni su nastupom Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, Doma kulture iz Gračanice.

Tokom prethodna 4 dana izvedeno je 8 takmičarskih predstava pozorišta lutaka iz Subotice, Beograda, Kragujevca, Niša i domaćina Zrenjanina.

Pozorište mladih iz Novog Sada dodelilo je nagradu „Boško Zeković“ za životno delo Mirjani  Šajtinac.

I Taxi Zrenjanin

Stručni žiri 48. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u sastavu Jovan Caran, glumac i reditelj, predsednik žirija, Marina Milivojević Mađarev, dramaturg i Jelena Milić Zlatković, kreatorka lutaka je nakon odgledanih osam takmičarskih predstava doneo sledeće odluke.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nagrada „Milena Sadžak“ Pozorišta lutaka Niš za najbolju mladu glumicu dodeljuje se za uloge magare Žarko i vuk u predstavi „Ježić Žožo“ Pozorišta mladih iz Novog Sada Nedi Danilović.

Nagrada „Janko Vrbnjak“ za animaciju Malog pozorišta „Duško Radović“ dodeljuje se za ulogu pukovnika Bojića u predstavi „Vesela kuća“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina Danilu Mihnjeviču.

Nagrada za najbolju muziu dodeljuje se za predstavu „Aska i vuk“ Malog pozorišta „Duško Radović“ Aleksandru Lokneru.

Nagrada za najbolju kreaciju lutaka dodeljuje se za predstavu „Ježić Žožo“ Pozorišta mladih iz Novog Sada Blagovesti Vasilevoj.

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se za predstavu „Ivica i Marica“ Dečjeg pozorišta, Dečjeg kazališta, Gyermekszinhaz iz Subotice Ivi Gikovoj i Ivajlu Nikolovu.

Nagrada za najbolji tekst dodeljuje se za predstavu „Ježić Žožo“ Pozorišta mladih iz Novog Sada Kuzmanu Krstevu.

Glumačke nagrade dodeljene su:
za ulogu oca u predstavi „Vesela kuća“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina Andriji Poša

za ulogu vuka u predstavi „Aska i vuk“ Malog pozorišta „Duško Radović“ Lazaru Miljkoviću

za ulogu ptauljka u predstavi „Princezin rođendan“ Pozorišta za decu iz Kragujevca Milošu Milovanoviću

za ulogu šeširdžije u predstavi „Alisa u zemlji čuda“ Pozorišta lutaka Niš Dejanu Gociću

Nagrada za kolektivnu igru dodeljena je  glumačkom ansamblu  predstave „Orfej“.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je  za predstavu „Aska i vuk“ Malog pozorišta „Duško Radović“ Tatjani Piper Stanković.

Gran pri festivala osvojila je predstava Pozorišta mladih iz Novog Sada „Ježić Žožo“.

Specijalno priznanje uručeno je i kompaniji „Gomex“ za desetogodišnje donatorsko pomaganje pozorištu „Toša Jovanović“.

Deca iz Gračanice osvojila publiku

Za kraj ovog izuzetno cenjenog kulturnog događaja publici se predstavilo Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture Gračanica. Nadarena i pozitivnom energijom bogata deca uzrasta do 15 godina, izvela su predstavu „Budi to što jesi“,  a upravo takvom energijom oduševili su publiku kako najmlađu tako i onu nešto stariju koja je svaki potez propratila smeškom, aplauzom pa i ponekim simpatičnim dobacivanjem. Igrali su Marko Đekić, Nevena Nedeljković, Kristina Prica, Stefan Maksimović, Luna Đukić, Đorđe Jorgić, Tamara Ristović, Ognjen Ristović, Miloš Đekić, Tijana Prica, Anđela Dimitrijević, Kristina Dimitrijević, Aleksa Simić, Nemanja Đekić, Jovana Nedeljković i sufler Milica Maksimović.  Režiser je Boško Boškov.

Mirjana Šajtinac – nagrada za sveukupni doprinos razvoju lutkarstva

Nagrada „Boško Zeković“ koju Pozorište mladih iz novog Sada dodeljuje za sveukupni doprinos razvoju lutkarstva, svečano je uručena Mirjani Šajtinac.

Mirjana Šajtinac rođena je u Somboru 1948. godine. Osnovnu i srednju školu je završila u Zrenjaninu. Još u srednjoj školi pokazuje izuzetno zanimanje za glumu i postaje član avangardne pozorišne trupe pri zrenjaninskom Domu omladine. Tokom 1967. i 1968. godine ostvaruje noseće i zapažene uloge u predstavama „Kralj Ibi“, „Ćelava pevačica“ i „Mušica“, kultna dela pozorišne avangarde.
Profesionalni angažman u zrenjaninskom Lutkarskom pozorištu dobija 1969. godine. Pune 4 decenija je bila glumica  Lutkarske scene, a po odlasku u penziju nastavlja da se bavi lutkarstvom. Dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja:
– nagrada za ulogu Zekana u predstavi „Mačak Toša“ na 8. susretu profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Zemunu 1974. godine;
– za ulogu Magde u predstavi „Partizanska razbibriga“ u Novom Sadu 1980. godine;
-za ulogu Cicana u predstavi „Rumena i stari lav“ na 16. susretu profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u novom Sadu 1982. godine;
– za ulogu Cicana u predstavi „Rumena i stari lav“ ZLATNI DELFIN na internacionalnom festivalu u Varni, Bugarska 1984. godine;
– za ulogu Pantalonea u predstavi „Bajka o kralju jelenu“ na 41. susretu profesionalnih pozorišta Vojvodine u Zrenjaninu 1991. godine;
– za glumu i animaciju Lisice u predstavi „Patkica žutkica“ na 2. Festiću u Beogradu 1996. godine;
– za ulogu Ministra u predstavi „Car bumbar“ na 36. susretu profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Nišu 2003. godine;
–  za najbolju žensku ulogu na 37. susretu profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Subotici 2004. godine.
Uporedo sa profesionnalnim radom u matičnoj kući, 1995. godine osniva lutkarsko scensku trupu „Tirli virli“ koja je i danas aktivna. Grupa je učestovala na Zmajevim dečijim igrama, Ekološkom festivalu pozorišta za decu u Bačkoj Palanci… Tokom tri godine radila je na RTS-u emisiju „Laku noć, deco“. Osim kreativnog glumačkog rada bavila se i humanitarno pedagoškim, realizujući tri predstave sa decom sa posebnim potrebama pri Centru za razvoj civilnog društva.
Ona je glumica veoma izražajnog glasa i savršene dikcije koji su vrlo važni elementi u lutkarskoj predstavi. Njen animatorski stil je obeležio rad naše Lutkarske scene, lutka je deo njenog tela i savršeno prikazuje sva osećanja i htenja lika – rečeno je u kratkom opisu biografije Mirjane Šajtinac prilikom dodele ove nagrade.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh