I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Gradska Narodna Biblioteka

David Albahari dobitnik nagrade „Todor Manojlović“

Romanopisac, pripovedač, urednik i prevodilac David Albahari dobitnik je nagrade Fonda „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet za 2015. godinu.

Ovu odluku doneo je Upravni odbor fonda u sastavu Vladislava Gordić Petković, Radovan Živankić, Predrag Miki Manojlović, Boško Milin, Vladimir Arsenijević, Slobodan Tišma i Andraš Urban.

todor-manojlovic-2016-1

Na konferenciji održanoj danas u Kulturnom centru Beograda članovi Upravnog odbora istakli su da je Albahari autor petnaest romana, trinaest knjiga priča, šest esejističkih knjiga, nekoliko drama i knjiga za decu.

Fordomanija

-David Albahari nije samo tvorac proznog opusa koji je jednako poetički i etički dosledan koliko je i vrednosno relevantan, nego je, isto tako, i znamenita, internacionalno prepoznatljiva figura sa presudnim doprinosom u specifičnom kulturnom i duhovnom kontekstu nekadašnje Jugoslavije i sadašnje Srbije. Prevodilac, urednik, otkrivalac novih strujanja u američkoj književnosti, stvaralac insipirisan različitim poetikama i tradicijama -od Foknera do Apdajka i Karvera, od Beketa do Pintera, od Bernharda do Handkea, Albahari je svojim prevodima i tumačenjima u srpskom jeziku i kulturi trajno nastanio pisce poput Vladimira Nabokova, Tomasa Pinčona, Margaret Atvud, Džona Apdajka, obrazložio je Upravni odbor.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Albahari već više od četiri decenije ispisuje svedočanstva o pojedincu u vrtlogu jezika i vremena. Ne pristajući da se sinhronizuju sa odveć zahtevnim svetom materijalnih interesa i tehnološkog napretka, njegovi junaci vode dugu i napetu bitku sa simboličnim poretkom, sa uspomenama, sa paralelnom egzistencijom u svetu nužnosti i svetu slobode. Opisujući u važnom periodu svog stvaralaštva iskustvo egzila, Albahari opisuje sučeljavanje dva koncepta sveta i prostora: dok Kanadu opisuje kao carstvo geografije u kom dominira osećaj da se prostor prostire u beskonačnost, Srbiju opisuje kao svet u istoriji, osvešćen o krhkosti i besmislenosti granica.

Prestižno priznanje „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ profilisano je kao jedno od vodećih u Srbiji.

Nagrada će autoru biti uručena tokom godine, a sastoji se od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji „Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Foto: Aleksandar Anđić

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh