I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Gradska Narodna Biblioteka

David Albahari dobitnik nagrade „Todor Manojlović“

Romanopisac, pripovedač, urednik i prevodilac David Albahari dobitnik je nagrade Fonda „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet za 2015. godinu.

Ovu odluku doneo je Upravni odbor fonda u sastavu Vladislava Gordić Petković, Radovan Živankić, Predrag Miki Manojlović, Boško Milin, Vladimir Arsenijević, Slobodan Tišma i Andraš Urban.

todor-manojlovic-2016-1

Na konferenciji održanoj danas u Kulturnom centru Beograda članovi Upravnog odbora istakli su da je Albahari autor petnaest romana, trinaest knjiga priča, šest esejističkih knjiga, nekoliko drama i knjiga za decu.

I Taxi Zrenjanin

-David Albahari nije samo tvorac proznog opusa koji je jednako poetički i etički dosledan koliko je i vrednosno relevantan, nego je, isto tako, i znamenita, internacionalno prepoznatljiva figura sa presudnim doprinosom u specifičnom kulturnom i duhovnom kontekstu nekadašnje Jugoslavije i sadašnje Srbije. Prevodilac, urednik, otkrivalac novih strujanja u američkoj književnosti, stvaralac insipirisan različitim poetikama i tradicijama -od Foknera do Apdajka i Karvera, od Beketa do Pintera, od Bernharda do Handkea, Albahari je svojim prevodima i tumačenjima u srpskom jeziku i kulturi trajno nastanio pisce poput Vladimira Nabokova, Tomasa Pinčona, Margaret Atvud, Džona Apdajka, obrazložio je Upravni odbor.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Albahari već više od četiri decenije ispisuje svedočanstva o pojedincu u vrtlogu jezika i vremena. Ne pristajući da se sinhronizuju sa odveć zahtevnim svetom materijalnih interesa i tehnološkog napretka, njegovi junaci vode dugu i napetu bitku sa simboličnim poretkom, sa uspomenama, sa paralelnom egzistencijom u svetu nužnosti i svetu slobode. Opisujući u važnom periodu svog stvaralaštva iskustvo egzila, Albahari opisuje sučeljavanje dva koncepta sveta i prostora: dok Kanadu opisuje kao carstvo geografije u kom dominira osećaj da se prostor prostire u beskonačnost, Srbiju opisuje kao svet u istoriji, osvešćen o krhkosti i besmislenosti granica.

Prestižno priznanje „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ profilisano je kao jedno od vodećih u Srbiji.

Nagrada će autoru biti uručena tokom godine, a sastoji se od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji „Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Foto: Aleksandar Anđić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh