I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aviv park Zrenjanin

Svetska premijera prvog filma o Milutinu Milankoviću u Cinestaru

Od 5. do 11. decembra u Aviv Parku sve naše sugrađane očekuje značajna manifestacija posvećena Milutinu Milankoviću jednom od najvećih naučnika sa naših prostora.

milutin-milankovic-featured-1

Po prvi put u Srbiji, u Zrenjaninu će se u periodu od 5. do 11. decembra održati Dani Milutina Milankovića. Kroz edukativni program i izložbe, Zrenjaninci će imati prilike da se bolje upoznaju sa imenom i delom srpskog velikana nauke.

-Manifestacija „Dani Milutina Milankovića u Zrenjaninu“ ima za cilj da se javnosti, a posebno deci, približi naučna misao, lik i delo našeg velikana srpske i svetske nauke, kao i prvog Srbina doktora tehničkih nauka, Milutina Milankovića, poručili su iz Aviv Parka.

Fordomanija

Svetska premijera filma u Cinestaru

Kao jedan od učesnika u ovoj manifestaciji, bioskop Cinestar iz Zrenjanina, izabran je za bioskop u kojem će se održati premijera prvog dokumentarno-igranog filma ˝Milutin Milanković –  neispričana priča˝.

-Grad Zrenjanin, koji ima svoje brojne poštovaoce lika i dela Milankovića, izabran je za održavanje premijere prvog dokumentarno-igranog filma pod nazivom „ Milutin Milanković, neispričana priča“. Premijera ovog filma je zakazana za ponedeljak, 5. decembra, od 19 časova u bioskopu „CineStar“ u Aviv Parku Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Pored filma, koji će se od ponedeljka puštati u bioskopu, posetioci Aviv Parka imaće priliku da pogledaju izložbu „ Milutin Milanković – život i delo “ i da se upoznaju sa njegovim doprinosima nauci i vrhunskim otkrićima, kao i da saznaju čime se to njegova dela opiru zaboravu i zašto se, kako vreme prolazi, o njemu sve više govori u javnosti.

Pročitajte više o filmu:

Igrano-dokumentarni film o Milutinu Milankoviću prati odrastanje, stasanje i zrelost Milutina Milankovića. On prikazuje Milankovića kao svestrano obrazovanog čoveka, koji je sa velikom strašću upijao klasike svetske književnosti, operske i pozorišne predstave, remek- dela renesansnih i drugih slikara, ne propustivši nijednu priliku koja mu se ukazivala, da svoje znanje i afinitete zadovolji i upotpuni sa novim sadržajima.

U filmu postoji nekoliko paralelnih radnji, koje se stalno prepliću preko glavnog junaka Milutina Milankovića, detinjstvo – srednje godine – zrele godine. Dramaturška skaleta je sačinjena na bazi tkzv: principa paralelne radnje i zatvorenog kruga

  • Kompozicija dnevnika Milutina Milankovića iz prvog lica glumca (igrano)
  • Zatvoreni krug je sačinjen početkom kazivanja iz dnevnika da bi se na kraju vratila na svoje ishodište – dnevnik

Film će približiti gledaocima deo Milankovićevog naučnog opusa i zbog čega je on naš najcitiraniji naučnik, zašto je nezaobilazan kada se govori o nastanku ljudske civilizacije ili njenoj perspektivi u svetlu globalnih klimatskih promena. Animacijama nekih segmenata njegove teorije dočaraće se jednim delom veličina i značaj teorije osunčavanja Zemlje i problem periodizacije ledenih doba na njoj.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh