I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Članovi KUD-a Pionir oduševili izvedbama srpskog kola (kola u tri)

U organizaciji  Saveza kulturno umetničkih društava Srbije i ove godine održan je tradicionalni Festival Zlatnih ansambala Srbije  u Novom Sadu.

Otkada je 7. decembra 2017.  srpsko kolo (kolo u tri) uvršteno na Unesco-vu listu svetske kulturne nematerijalne baštine tokom ovog festivala se posebna pažnja  posvećuje obeležavanju dana srpskog kola.

Tako je i  ove godine organizovano  nadmetanje igrača u izvođenju srpskog kola. Predstavnici  KUD-a „Pionir“ ove godine bili su Sanja Ćirić koja se plasirala u finalnu grupu igrača i Zoran Ančin koji je poneo srebrno priznanje za nadahnuće i umešnost u izvođenju kola u tri.

PerSu marketi

Selektor ovogodišnjeg festivala bio je poznati i priznati umetnik u domenu umetničke igre, direktor nacionalnog baleta gospodin Konstantin Kostjukov. Kulturno umetničko društo Pionir predstavilo se koreografskom minijaturom pod nazivom „Volelo se momče i devojče“ čiji je autor dugogodišnji umetnički rukovodilac Pionira – Zoran Tošić. Koreografska minijatura inspirisana je van vremenskom temom branjene ljubavi momka i devojke, prožeta segmentom obrednih maskiranih povorki koledara koje su zaboravljene u većini naših krajeva.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U konkurenciji 15 autorskih ostvarenja koja su izveli članovi ansambala iz Novog Sada, Vršca, Subotice, Gložana, Kraljeva, Raške, Bogatića, Niša… Kulturno umetničko društvo Pionir nagrađeno je laureatom III stepena – po oceni selektora, gospodina Kostjukova.

S obzirom na epidemiološku situaciju ovogodišnji festival zlatnih ansambala Srbije imao je nešto drugačiju formu nego godinama u nazad pa je ovaj put bio raspisan konkurs za koreografske minijature sa ograničenim brojem učesnika (do 3 igrača), upravo na temu srpskog kola.

– 7. decembar je za sve nas koji se bavimo folklorom i očuvanjem nematerijalne kulturne baštine kroz rad folklornih ansambala veoma važan datum. U godini koja je za nama, u kojoj su usled epidemiološke situacije i opšte poznatih okolnosti izostale mnoge planirane aktivnosti u radu svih folklornih ansambala pa tako i našeg, i u kojoj je prioritet bio da sačuvamo zdravlje svojih članova i njihovih porodica, veoma smo ponosni na ova priznanja koja su stigla sa Festivala Zlatnih ansambala Srbije.  Ona nam predstavljaju još jednu potvrdu i priznanje kvaliteta rada našeg ansambla – izjavio je Zoran Tošić za naš portal.

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh