I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Čila Đeri – slikarstvo i pesništvo, najbolja terapija i radost

U prostorijama MKUD „Petefi Šandor“ otvorena je prva samostalna izložba slikarke i pesnikinje iz Zrenjanina Čile Đeri.

Publika može do petka 29. maja da pogleda dela nastala u poslednje dve godine, rađena u raznim tehnikama, od pastela, akrila, ulja kao i retkom tehnikom slikanja lancima na platnu.

Aleksandar Kačar,  Čila Đeri, Žužana Melegi i Ištvan Juhas

I Taxi Zrenjanin

Publici su se na otvaranju obratili Aleksandar Kačar koji je gđi Đeri pružio i pruža veliku podršku u razvoju njenog slikarskog talenta, Žužana Melegi i Ištvan Juhas svi podjednako zaslužni što su ova dela sada pred širom publikom. Publika je takođe mogla da čuje i Čilinu pesmu „Jedan dan manje“ koju je recitovao Akoš Kormanjoš, jedan od njenih bivših učenika iz OŠ „Servo Mihalj“ u kojoj je ona profesor razredne nastave.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Čila Đeri

Čila Đeri (Csilla Gyori) rođena je 1973. u Zrenjaninu, gde je završila i gimnaziju. Pedagošku akademiju završila je u Somboru. Od 1994. godine radi u O.Š. „Sevro Mihalj u Mužlji kao profesor razredne nastave. Član je kamernog hora „Emmanuel“, a u školi u kojoj radi vodi i hor devojčica „Pčelice“. Član je ART Kluba kao i MAK društva amaterskih slikara iz Mužlje.

 – Dar za slikarstvom imam oduvek, umetnošću su se bavili i neki moji bliži i dalji rođaci ali u poslednje dve godine sam to ispoljila malo više nego ranije u životu. Veliku podršku pružio joj je i dalje pruža slikar Aleksandar Kačar.Videvši moja prva dela on je to čak prokomentarisao rečima da sam trebala da upišem slikarsku akademiju, a ne pedagogiju – kaže autorka ove izložbe.

Neka od prvih dela Čile Đeri, (pastel)

Svako delo gospođe Đeri, bilo da je verske tematike ili samo apstrakcija nosi neku poruku i odraz je kako sama kaže njenog trenutnog raspoloženja. – Slikanje je moja opuštajuća terapija, uveče, posle svih obaveza, naročito posle nekog napornog dana, umesto da sednem pred televizor, ja sednem pred platno ili pišem pesme i ispoljim ono što osećam, bilo lepo, bilo ružno. Jako volim boje što se može primetiti na svakoj slici, a najviše ljubavi i lepih osećaja ispoljavam kroz svoje apstraktne slike . Što se tiče pesničkog dela, do sada sam napisala oko 50 pesama, pa jednog dana možda osvanu i u jednoj zbirci – kaže gđa Đeri.

Slike nastale potezima lanca na platnu

Kao i svaki umetnik gđa Đeri želi da svojim delima ostavi određen trag, nešto po čemu će biti prepoznatljiva svima koji budu gledali njena dela.  – Prvi koji ugledaju novo delo i imaju čast da daju prvu „recenziju“ jesu članovi njene porodice suprug, sin kao i njena majka. – Svima je otkrivanje svakog novog dela velika radost, raduju se i što vide da se ja svakim novim delom radujem – zaključuje naša umetnica.

Slike gospođe Đeri krase zidove mnogih ustanova kojima ih je poklanjala

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh