I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Četvoro umetnika na Žitnom trgu slika mural sa likom patrijarha Irineja

Na jednom od zidova zgrade na Žitnom trgu rukom četiri umetnika počeo je da nastaje mural sa likom nedavno upokojenog patrijarha Irineja.

Viorel Flora, Kire Radenkov, Nevena Naić i Milan Janovljev oslikaće ranije pripremljenu fasadnu podlogu površine 40 kvadratnih metara, od kojih će na 25 kvadrata biti lik patrijarha.

 – Ideja za ovo delo nastala je pre nedelju dana. tokom prethodnog vikenda građevinci su uradili obnovu i pripremu fasade i podloge, a mi danas krećemo sa oslikavanjem murala. Nadam se da će ceo rad biti gotov za 25 dana – kaže naš akademski slikar Viorel Flora.

I Taxi Zrenjanin

Prvi radni dan je zapravo i najvažniji jer se iscrtava mreža kvadratića na osnovu kojih i nastaje mural. Položaj zida i konstrukcije je takav da nemamo mogućnost da napravimo projekciju na zid, tako da je ovaj prvi korak danas zapravo i najvažniji – pojašnjava umetnik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Uloga svo četvoro umetnika je podjednako važna – niko nikome nije nadređen.

Akademski slikar Viorel Flora dobitnik mnogobrojnih priznanja za umetnički rad, a između ostalih i Nagrade grada Zrenjanina autor je i murala „Bečkerečka tvrđava“ u Gradskoj bašti. Prošle godine oprobao se i u jednom graditeljskom poduhvatu kada je od sačuvanih kamenih ostataka iz alpineuma kod murala sazidao bedem koji treba da dočara vreme kada je tvrđava postojala.  O tome svedoči i video zapis iz naše arhive.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh