I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Mladi iz CEKOM – a promovišu kulturu i umetnost i van Zrenjanina

Centar za kreativno odrastanje mladih – CEKOM iz Zrenjanina ne samo da predstavlja oštar demanti svim brzopleto izgovorenim tvrdnjama o malodušnosti i površnosti mladih, već svojim delovanjem i načinom razmišljanja može poslužiti za primer i odraslima. Naučiti nas prihvatanju različitosti, odnosu prema kulturi i umetnosti, stvaralačkoj energiji… U septembru, grupa mladih iz Cekoma je zabeležila jubilarno učešće na Evropskom festival mladih “Bina mira”, a u oktobru, u saradnji sa Kulturkick – om je realizovala drugi po redu Festival “Novi prostori”. 

Zrenjaninski Cekom i ove godine je učestvovao na Evropskom festivalu mladih „Bina mira“. Festival koji kulturom i umetnošću promoviše mir, nastao je 2008. godine u Tuzli, a svake godine u septembru, jedan evropski grad ponese ulogu domaćina ove manifestacije. Zrenjanin je to bio pre tri godine kada je „Bina mira“ ugostila 150 mladih iz 5 evropskih država. Ove godine je „Bina mira“ održana u nemačkom gradu Ahenu, a pored Zrenjaninaca učestvovali su mladi iz još 5 evropskih država.

„Pored mladih iz Zrenjanina, na Festivalu su učestvovale i grupe iz Bosne, Hrvatske, Nemačke, Rumunije i Belgije. Festival se svake godine održava u drugoj državi i gradu, a CEKOM je od 2009. redovan učesnik Festivala. Svake festivalske večeri, po jedna ili dve grupe učesnice, imale su priliku da prezentuju svoj rad, kroz pozorišnu predstavu, performans ili film. Akcenat je na angažovanom pristupu u umetnosti, tako da su sve prezentacije imale za cilj da nam skrenu pažnju na neki od problema sa kojim se mladi iz zemalja učesnica nose. Nakon svake prezentacije organizovan je i razgovor o tome šta smo videli.“ priča za naš portal, u ime Cekoma, Dušan Kalejski.

I Taxi Zrenjanin

„Osim prezentacija, mladi su imali prilike da učestvuju i umetničkim radionicama. Shodno afinitetima, mogli su da biraju između pozorišnih, filmske, muzičke, plesne i likovne radionice. Poslednjeg dana Festivala održane su prezentacije rada u radionicama. Ono što je zapravo najbitnije na festivalima ovog tipa je formalno i neformalno druženje mladih i stvaranje prijateljstava na duge staze. Ovako dobijamo interkulturalnost na delu, razbijanje stereotipa i predrasuda jednih o drugima, a kroz sve ove godine učešća na „Bini Mira“ sigurni smo da smo pomerili i izbrisali granice koje su nam često nametane sa raznih strana.“ dodaje Kalejski.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na ovogodišnjoj „Bini mira“, Zrenjaninci su se predstavili predstavom „Indigo“ u izvođenju najmlađeg glumačkog ansambla Centra za kreativno odrastanje mladih. Ova predstava nastala je primenom kreativnog dramskog procesa i autorsko je delo u koprodukciji Cekom-a, Kulturkick – a i zrenjaninskog Kulturnog centra. Predstava je na pozorišnom festivalu PRKOS u Knjaževcu ovenčana nagradama – Dušan Kalejski za najbolju režiju, Aleksandar Narižan za najbolju mušku epizodu, Neda Kovač, specijalna nagrada za kostim i Aleksa Ninčić nagrada publike za najbolju glumu.  Na festivalu „Bina mira“, prikazan je snimak predstave, a reakcije ostalih učesnika festivala bile su odlične.

„Ekipa iz CEKOM-a je ove godine brojala 11 članova. Na žalost, zbog ograničenog broja učesnika, nismo uspeli na Festival da odemo sa predstavom INDIGO (zbog broja glumaca u predstavi – 17), već smo predstavu snimili i pustili video sa prevodom. Reakcije vršnjaka su bile odlične, tema koju smo obradili je univerzalna, tako da se ticala svih. Pored druženja sa vršnjacima, mladi iz Zrenjanina su uspeli da bolje upoznaju grad Ahen, imali su prilike da sa turističkim vodičima obiđu znamenitosti grada, upoznaju se sa istorijom, probaju čuvene ahenske kolačiće, posete gradsku kuću…

Sve u svemu, bilo je ovo odlično iskustvo i puni pozitivnih utisaka smo se vratili svakodnevnim obavezama, sa velikim iščekivanjem naredne, dvanaeste po redu „Bine mira“, zaključuje Kalejski.

Festival “Novi prostori” predstavlja traganje mladih za urbanism prostorima koji bi služili afirmaciji kulture i umetnosti. Od ove godine, Festival ima i svoj prostor.

„Festival je okrenut mladima. Đacima i studentima, ali i starijima koji podržavaju kreativnost i napore mladih. Specifičnost našeg festivala je da uključujemo, afirmišemo i obučavamo mlade u organizaciji i produkciji kulturno-umetničkih manifestacija, pa tako ovaj festival ima organizacioni tim koji predstavljaju mladi i njihovi mentori i koordinatori. Smatramo da je program festivala nešto novo za naš grad i svakako se trudimo da u tom smeru idemo. U fokusu su savremeno, interdisciplinarno, umetničko, kritičko i samokritičko, inventivno stvaralaštvo mladih. Ideja je da se  građanima približi umetničko stvaralaštvo mladih i da se reaktiviraju različiti, neaktivni  javni prostori u gradu, kako za vreme festivala, tako i da se ukaže na potencijale prostora zarad njihove upotrebe i van njega.“, rekao je u ime Kulturkick-a Vladimir Garboš.

Ovogodišnji festival su pomogli Kulturni centar Zrenjanina, Štamparija Diginet uz veliko zalaganje Gorana Nešića, KNAP Udruženje i Narodni muzej Zrenjanina. Festival je sponzorstvom pomogao Persu. Unija poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina i Gradska stambena agencija su pružili veliku podršku i pomoć, a festival je imao i “svoju” socijalnu mrežu – Sparkle.

„U gostima su nam bili DIS – teatar iz Banja Luke i Mostarski teatar mladih, koji su odigrali predstave „Šta je zapravo uradio Tom“ – DIS pozorišta iz Banja Luke, po motivima Mark Tvena i predstava „Dva i po međeda“ koja je koprodukcija Dis teatra i Mostarskog teatra mladih. Od ostalog programa građani su mogli da se pridruže oslikavanju platna bez granica u saradnji sa učesnicima prve kolonije karikaturista Srbije u organizaciji Digineta. Mogućnost za oslikavanje platna je postojala tokom čitavog trajanja festivala ali na različitim lokacijama. Tibor Arva je otvorio izložbu serije fotografija „Nestati“, autora Aleksandra Danguzova. Zanimljivo za ovu izložbu je što su fotografije izrađene starom fotografskom tehnikom, cijanotipijom. U okviru festivala je održana i radionica „Telo kao instrument“, autora Ane Vrbaški i Marka Dinjaškog. Takođe je održana i prezentacija ove radionice nakon koje je usledila tribina pod nazivom „Novi-stari prostori. Kako i gde udomiti nezavisnu kulturu?“ – moderator tribine je bila Ivana Kukolj Solarov. Festival je ulepšao i plesni performans „Paradigma“, čiji su autori i izvodjači Jelena Danguzov i Maja Marković, koji je izveden paralelno sa čitanjem dela banatsih pisaca u produkciji CEKOM-a, koji su priredili  Aleksa Ninčić i Predrag Karanjac.“, kaže Tamara Rajić u ime CEKOM-a.

„Kako bismo lakše prišli mladima, ovogodišnji festival je koristio prvu verziju aplikacije za android platformu koju je napravila ekipa DevCentra iz Zrenjanina. Aplikacija ima ideju da sakupi sve događaje na jedno mesto. Festival je ovom aplikacijom omogućio mladima uvid u sva dešavanja na festivalu, čak i ona vezana za samu organizaciju. Takođe, otvorila se mogućnost za istraživanje još jednog novog prostora i promocija jedne druge vrste stvaralaštva mladih – prostor interneta. Festival je prošao u  smehu i druženju obojenim umetnošću. Nadamo se da će etiketa „novih“ koju smo zalepili ovim prostorima do naredne godine izbledeti, ne od vremena, nego od načina na koji će ih mladi u našem gradu koristiti. Polako se sležu utisci i osećanja i spremaju ideje za narednu godinu.“, kaže Tamara Rajić.

Otkup gvožđa
Kremanska voda
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh