I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Božidar Mandić dobitnik nagrade „Tradicija avangarde“ za 2016.

Fond „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ dodelio je nagradu „Tradicija avangarde“ za doprinos avangardnoj umetnosti za 2016. godinu Božidaru Mandiću, konceptualnom umetniku, književniku, performeru i osnivaču umetničke komune „Porodica bistrih potoka iz Brezovice“.

Untitled design (2)

Kao čovek kod kog su umetnost, literatura i svakodnevica do te mere isprepleteni da se nikad sa sigurnošću ne može jasno razlučiti gde prestaje jedno, a počinje drugo i(li) treće — Mandić je Nagradu dobio za ukupno životno delo, s tim da je žiri posebno istakao njegovu retrospektivnu izložbu „Natrag“ održanu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine kao i roman „Pertle“ u izdanju Službenog glasnika.

-Svojom umetnošću, ali i životom, ukoliko se to dvoje u njegovom slučaju uopšte mogu razdvojiti, Mandić čuvenu neoavangardističku jednačinu Umetnost = Život, pretočio je u jedinstevnu autorsku praksu kakvoj u našoj sredini ne postoji pandan. Izdignuta na ravan etičkog stava, ova jednačina Božidaru Mandiću postala je mera za sameravanje svakovrsne artističke i životne doslednosti. Mandićeva umetnost nije umetnost velikih narativa, nego svedenih, ogoljenih (često i doslovno) slika, prizora i stanja koja na posmatrača deluju na prvu loptu, svojom svedenošću, šokantnošću ili jednostavnošću. Umetničko delo kod njega nikada nije konačan, završen proizvod ili proces ─ već je reč o umetnosti produženog trajanja, čije manifestacije (hepeninzi, performansi, akcije, predstave ili rituali) nisu vremenski ograničene svojim oficijelnim trajanjem ─ pošto je, kod njega to trajanje produženo doslovno unedogled, saopštio je žiri Fonda u sastavu Vladimir Vasiljev (predsednik), Svetislav Basara, Vladimir Kopicl, Gojko Božović i Branislav Grubački.

I Taxi Zrenjanin

Na istoj sednici, imenovan je i novi umetnički savet Fonda u sastavu: Nebojša Milenković (predsednik) kao i Slobodan Šijan i Slobodan Tišma kao članovi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Proglašenje ovogodišnjeg dobitnika nagrade biće održano u Zrenjaninu 21. aprila 2016. kada će biti promivisan i zbornik tekstova o Vujici Rešinu Tuciću i Vojislavu Despotovu u izdanju Fonda Tradicija avangarde i Zavoda za kulturu Vojvodine.

Božidaru Mandiću nagradu će uručiti prošlogodišnji dobitnik nagrade, muzičar i kompozitor Lajko Feliks.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh